01 Ιουλίου 2022 READ

Πρώτη φορά κατασκήνωση

Πρώτη φορά κατασκήνωση

Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς ξεκινούν οι συζητήσεις για τις καλοκαιρινές αποδράσεις της οικογένειας αλλά κυρίως των παιδιών. Πολλοί γονείς σκέφτονται ως ιδανική λύση την κατασκήνωση για κάποιες εβδομάδες. Οι παιδικές κατασκηνώσεις, είναι οργανωμένες δομές ιδιωτικές ή δημόσιες και αφορούν παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών. Σκοπός τους είναι η απασχόληση των παιδιών κατά τους μήνες του καλοκαιριού και μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, με αθλητικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στόχος της κατασκήνωσης είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η δημιουργία ενός ομαδικού κλίματος που θα τα βοηθήσει μετέπειτα στη ζωή τους.

Τα προγράμματα ξεκινούν από τα μέσα Ιουνίου και διαρκούν έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια παραμονής είναι τουλάχιστον 15 ημέρες. 

Πώς όμως αυτή η εμπειρία θα γίνει εύκολη και όμορφη για το παιδί σας την πρώτη φορά; Αρχικά, αφού έχετε από κοινού με το παιδί σας αποφασίσει τη συμμετοχή του σε κάποια κατασκήνωση, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μία όμορφη εικόνα γι’ αυτή επισημαίνοντας τα θετικά και όλα όσα το παιδί σας θα μάθει και θα το ωφελήσουν. Εάν έχει αδέλφια ή φίλους που θα μπορούσαν να έρθουν μαζί του, τότε η προσαρμογή θα είναι ακόμα ευκολότερη. 

Οι πρώτες μέρες στην κατασκήνωση είναι οι πιο σημαντικές και ίσως οι πιο δύσκολες, ειδικά αν το παιδί κάνει για πρώτη φορά χωριστές διακοπές από τους γονείς του. Όμως, τα στελέχη της κατασκήνωσης θα το βοηθήσουν να κάνει γρήγορα παρέες και να συμμετέχει στις κοινές δραστηριότητες. 

Δώστε στο παιδί σας τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής για να νιώσει άνετα και οικεία στο χώρο της κατασκήνωσης. Ενθαρύνετε το παιδί σας να κάνει φίλους και να ακολουθεί τους κανόνες της κατασκήνωσης. Γνωρίστε προσωπικά τον ομαδάρχη του ή τον κοινοτάρχη του. Ακολουθήστε με ευλάβεια το πρόγραμμα επισκέψεων και επικοινωνίας. 

Η κατασκήνωση είναι μια ιδανική ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά, να νιώσουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα για τον εαυτό τους, να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν, να ζήσουν κοντά στη φύση. Αυτή η μοναδική εμπειρία, θα αφήσει όμορφες αναμνήσεις που θα τις κρατήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.

 Φωτογραφία  |  Sunyu Kim / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube