01 Ιουλίου 2019 READ

Το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 136 χώρες και ιδρύθηκε το 1949 στην Αυστρία από τον Hermann Gmeiner, με σκοπό να στηρίξει τα παιδιά που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλειά τους και τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν τη δράση τους το 1975 ως ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των βιολογικών τους γονιών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξαναβρούν ένα μόνιμο σπίτι και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο πλησιάζει το πλαίσιο της φυσικής οικογένειας.

Σημαντική θέση στη φροντίδα των παιδιών έχουν οι Μητέρες SOS, οι οποίες αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν τα παιδιά, όπως μεγαλώνει οποιαδήποτε μητέρα το παιδί της. Μένουν 24 ώρες το 24ωρο στο Χωριό και με τη βοήθεια των παιδαγωγών που βρίσκονται καθημερινά μέσα στο Χωριό, φροντίζουν κάθε παιδί να μεγαλώσει με αγάπη, ασφάλεια και σεβασμό και με όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να γίνει ένας ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος ενήλικας. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με τα βιολογικά τους Αδέλφια καθώς και με άλλα παιδιά, με τα οποία αναπτύσσουν ανθρώπινες σχέσεις και χτίζουν ένα κοινό μέλλον.

Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά είναι το Σπίτι SOS, ο χώρος κάθε Οικογένειας, με τη δική του ξεχωριστή αίσθηση, ρυθμό και καθημερινότητα. Αποτελεί το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί και μέσα σε αυτό βιώνει την πραγματική αίσθηση της ασφάλειας και ατομικότητας. Το Χωριό SOS είναι η φυσική προέκταση της Οικογένειας SOS. Αποτελεί το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά ν’ αναπτυχθούν με ασφάλεια, αλλά και μια μικρογραφία της κοινωνίας, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα Παιδικά Χωριά SOS, στη Βάρη, στο Πλαγιάρι, στην Αλεξανδρούπολη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, λειτουργούν δύο Στέγες Νέων, στο Π. Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα παιδιά σιγά σιγά μαθαίνουν να γίνονται πιο ανεξάρτητα και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενήλικης ζωής. Εκεί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και με την κατάλληλη καθοδήγηση και βοήθεια βρίσκουν μια θέση εργασίας και ξεκινούν τα πρώτα τους αυτόνομα βήματα.

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS που λειτουργεί στο Μαρούσι, είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας βρεφών και μικρών παιδιών ως 5 ετών, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή σοβαρή παραμέληση ή έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια. Σκοπός λειτουργίας του Ξενώνα είναι η άμεση προστασία των παιδιών προσφέροντάς τους ένα σπίτι, τη φροντίδα και την ασφάλεια που χρειάζονται, έτσι ώστε να καλύψουν τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες τους, καθώς και η επιλογή, εκπαίδευση και υποστήριξη ανάδοχων οικογενειών που θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών, σε περίπτωση που η επιστροφή στο βιολογικό οικογενειακό τους περιβάλλον δεν είναι εφικτή.

Παράλληλα, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να στηρίξουν τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, μαθησιακή υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν γονείς ή/και παιδιά σε συστηματική βάση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ενδυνάμωση των οικογενειών έτσι ώστε να παραμείνουν ενωμένες και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά τους.

Το έργο των Παιδικών Χωριών SOS βασίζεται σε δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και στην εθελοντική προσφορά. Η DPAM, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία της με τον οργανισμό, προσφέρει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της συσκευασίας δώρου στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τις δράσεις των Παιδικών Χωριών SOS θα βρείτε στο www.sos-villages.gr .

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube