20 Νοεμβρίου 2022 READ

Χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά

Χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά

-Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις παιδί μου;
-Θέλω να γίνω… αστροναύτης!

Μια φράση που σίγουρα σας έχει κάνει να γελάσετε. Και λογικό είναι, καθώς ένα τέτοιο όνειρο επαγγελματικής αποκατάστασης φαντάζει όχι μόνο πολύ μακρινό αλλά και σχεδόν ακατόρθωτο. Αμέσως καταλαβαίνουμε ότι, το παιδί είναι αρκετά φιλόδοξο, και εκείνα από τη μεριά τους, βλέπουν τα πάντα πολύ εύκολα. Δεν υπάρχουν όρια και εμπόδια για ένα παιδί να κάνει αυτό που θέλει, κάτι που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την μελλοντική διαπίστωση του ότι, όλα θέλουν υπομονή, προσπάθεια και λίγη τύχη!

Δεν ενδείκνυται από τόσο μικρή ηλικία το παιδί να είναι σίγουρο για τα μελλοντικά του σχέδια. Ακόμα ωριμάζει, μαθαίνει, εξερευνά νέες δραστηριότητες και χόμπι. Ωστόσο, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τι του αρέσει και με τι θέλει να καταπιαστεί στον ελεύθερο του χρόνου. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που αγαπούν το χορό, τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο ή τα αθλήματα. Είναι μερικές από τις δραστηριότητες που υιοθετούν εύκολα και επενδύουν ενέργεια και χρόνο.  Ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και ακολουθούν την καρδιά τους σε ότι πραγματικά τους κάνει να χαμογελούν.

Πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν σε δραστηριότητες και κάνουν όσα αγαπούν με πάθος και προσήλωση, συνήθως αποδίδουν σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από εκείνο των υπολοίπων και με λιγότερη προσπάθεια. Έτσι, φαίνεται ότι έχουν ταλέντο σε κάτι. Είτε αυτό είναι η δομημένη έκφραση του λόγου, τα μαθηματικά, τα αθλήματα,  είτε η ωραία φωνή, μπορούν να αναγνωρίσουν και τα ίδια πόσο καλά τα πάνε. Σαν γονείς, ενθαρρύνετε τα να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, καθώς με προσπάθεια και έμφυτο ταλέντο, μπορούν να το εξελίξουν και μελλοντικά, γιατί όχι, να βιοποριστούν από αυτό.

Από τη μεριά σας, ως γονείς, μπορείτε εύκολα να διακρίνετε αν το παιδί σας έχει χαρίσματα και ταλέντο σε κάτι. Πιο αναλυτικά:

- Θα δείτε να ασχολείται στον ελεύθερο του χρόνο αρκετά με αυτό που του αρέσει.

- Θα προσπαθεί καθημερινά να βελτιώνεται και αν δεν τα καταφέρνει, θα νιώσει απογοητευμένο.

- Σας μιλάει συνέχεια για το χόμπι του και ψάχνει άτομα με την ίδια αγάπη για το αντικείμενο για να μπορέσει να ανταλλάξει απόψεις.

- Εξελίσσει αυτό που αγαπάει, με την έννοια ότι πειραματίζεται σε κάτι καινούριο και καλύτερο από αυτό που έχει ήδη μάθει.

- Μπορεί εύκολα να συγκεντρωθεί χωρίς να το επηρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες.

- Νιώθει περήφανο και θέλει να σας δείχνει πόσο καλά τα πάει.

- Ενσωματώνει στα πάντα κάτι από αυτό που αγαπάει για να το κάνει πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον.

Εάν, λοιπόν, διακρίνετε κάτι από τα παραπάνω και μια θετική προσέγγιση του παιδιού σε ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα, τότε δώστε του κίνητρα να συνεχίσει. Μην κόβετε τα φτερά τους, τα έχουν ανάγκη να πετάξουν και να φτάσουν ψηλά. Γιατί αν κάνουν αυτό που αγαπάνε, βελτιώνονται από μικρά και σύντομα η αξία τους θα αναγνωριστεί. Το μόνο που χρειάζονται είναι θετική σκέψη και παρακίνηση για να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Φωτογραφία: Will H McMahan / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube