05 Αυγούστου 2019 READ

Η αξία της παιδικής φιλίας

Η αξία της παιδικής φιλίας

Είναι ωραίο συναίσθημα το παιδί να μεγαλώνει με έναν συνομήλικό του που να περνάει τις ίδιες φάσεις ανάπτυξης. Είναι ωραίο να μάθει από μικρό πως είναι να συζητάς, να γελάς, να εμπιστεύεσαι και να αγαπάς έναν άνθρωπο επειδή απλά… είναι ο καλύτερός σου φίλος! Γιατί σου χαρίζει ευχάριστες στιγμές και περνάς καλά.

Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από πολλά. Θέλουν κάποιον να παίζουν με τις κούκλες τους, να πηγαίνουν για κρυφτό, για ποδόσφαιρο, στις κούνιες ή για video games. Πάντα θα χρειάζονται μια παρέα. Όσο είναι μικρά, κάλο θα ήταν να αναπτύξουν την επικοινωνία και να διαμορφώσουν έναν φιλικό και ευγενικό χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί να μην είναι αρεστός προς όλους, αλλά θα είναι ο πραγματικός του εαυτός και τα άτομα που θα τον κάνουν παρέα και θα τον αγαπήσουν, θα μείνουν στη ζωή του. Κάθε στάδιο ηλικίας του παιδιού είναι διαφορετικό. Επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες και συμπεριφορές ανθρώπων, έτσι υιοθετεί διαφορετικά χαρίσματα. Ένας φίλος, για να είναι φίλος, σίγουρα θα έχει ίδιες απόψεις και αγαπημένα μαζί με το παιδί σας. Ένα κοινό παιχνίδι ή μια κοινή δραστηριότητα μπορούν να ενώσουν 2 άτομα και η επαφή τους να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

Σαν γονείς θα πρέπει να μιλάτε μαζί με το παιδί σας για ανησυχίες και σκέψεις του. Πρέπει να γνωρίζετε τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται. Είναι καλό να ξέρετε το ποιόν του κάθε παιδιού και να ελέγχεται κατά κάποιο τρόπο τις επαφές που χτίζει και με ποιους ανθρώπους βρίσκει κοινά πατήματα. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο πιο πολύ προσοχή πρέπει να τους δίνετε, καθώς έχουν συνείδηση και επιλέγουν με κριτήρια τα άτομα που κάνουν παρέα. Όσο είναι μικρό, πολλές φορές κάνει γνωριμίες που γρήγορα ξεχνάει και αλλάζει. Είναι λογικό και αποδεκτό. Αν δείτε πως το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες να βρει φίλους ή έρχεται αντιμέτωπο με βίαιες και εχθρικές συμπεριφορές άλλων απέναντί του, καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό. Μην αφήνετε τα παιδιά να περνάνε δύσκολες φάσεις μόνα τους, ή μην θεωρήσετε πως μια δικιά σας συμβουλή μπορεί να τα φτιάξει όλα. Ορισμένες καταστάσεις χρήζουν επαγγελματικής αντιμετώπισης και καλό θα ήταν να εστιάσετε στο θέμα. Η ψυχοσύνθεση των μικρών παιδιών είναι πολύ ευαίσθητη και θέλει λεπτούς χειρισμούς από μικρή ηλικία. Όπως και να έχει, αν το παιδί αγαπά τον φίλο του και σας ζητάει να τον φέρνετε σε επαφή με εκείνο το άτομο, ακόμα και εκτός σχολείου ή κοινών δραστηριοτήτων, κάντε το. Μην τα απομακρύνετε και μην βάζετε περιορισμούς. Φυσικά, να τα έχετε υπό την επίβλεψή σας και πάντα να είστε δίπλα τους. Άλλωστε, οι καλοί φίλοι είναι η δεύτερη μας οικογένεια.

Φωτογραφία: Max Goncharov / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube