10 Αυγούστου 2019 READ

Νεογέννητα: συμβουλές για έναν ήσυχο ύπνο

Νεογέννητα: συμβουλές για έναν ήσυχο ύπνο

Στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον ερχομό τους στον κόσμο, τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται μέχρι και 16-20 ώρες τη μέρα για περιόδους 3-4 ωρών. Στη συνέχεια ως μωρό, δηλαδή μετά τους τρεις πρώτους μήνες από τη γέννησή του, θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Τα περισσότερα αναπτύσσουν την ικανότητα τήρησης ενός κύκλου ύπνου-ξυπνήματος περίπου κατά τον τρίτο με έκτο μήνα της ζωής τους. Ας δούμε παρακάτω μερικά βήματα που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε αν θέλετε ο ύπνος του μωρού σας να είναι όσο πιο ήρεμος γίνεται.

Σίγουρα ο ύπνος των νεογέννητων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές μαμάδες. Υπάρχουν νεογέννητα που κοιμούνται εύκολα, αλλά και εκείνα που δυσκολεύονται με τον ύπνο. Αρχικά, ένας σημαντικός κανόνας πριν τον ύπνο είναι το τάισμα και η αλλαγή πάνας. Φροντίστε να ταΐζετε και να αλλάζετε την πάνα του, πριν βάλετε το μωράκι σας στο κρεβατάκι του για ύπνο. Επιλέγοντας πάνες που είναι άνετες και προστατεύουν από την υγρασία, θα του προσφέρετε την ηρεμία που χρειάζεται, για να μην ξυπνά επειδή δεν αισθάνεται καλά. Επίσης επιλέξτε μία σταθερή ώρα για να βάλετε το μωρό για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός του θα συνηθίσει και μόλις πλησιάζει η ώρα του ύπνου, θα κοιμάται πιο εύκολα γιατί θα νυστάζει.

Εξίσου σημαντική είναι η φροντίδα και η χαλάρωση του μωρού πριν τον ύπνο. Κάντε του ένα μπανάκι, ένα βρεφικό μασάζ και επιλέξτε τα ως τρόπους χαλάρωσης, οι οποίοι όταν επαναλαμβάνονται πριν τον ύπνο θα το κάνουν να συνηθίσει και να κοιμάται πιο γρήγορα και γαλήνια. Το βρεφικό μασάζ μπορεί να γίνει με ένα απαλό βρεφικό λαδάκι, το οποίο θα είναι υποαλλεργικό και θα βοηθήσει τη χαλάρωση και στη φροντίδα του δέρματος. Προτιμήστε ένα λαδάκι από το φαρμακείο χωρίς parabens, σχεδιασμένο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας αλλεργικών αντιδράσεων, για να αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό.

Το περιβάλλον στο οποίο θα κοιμηθεί το μωρό είναι μείζονος σημασίας. Το υπνοδωμάτιο αναγκαίο είναι να έχει θερμοκρασία από 18 έως 21 βαθμούς και σωστό φωτισμό. Έτσι το βράδυ επιλέξτε ένα πιο σκοτεινό περιβάλλον, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας φωτεινό. Μπορείτε για να μην είναι το δωμάτιο τελείως σκοτεινό να αφήσετε ένα φωτάκι με απαλό φως. Επίσης αν το μωρό σας κατά την διάρκεια της νύχτας ξυπνήσει μην μπείτε στο δωμάτιο απότομα ανοίγοντας το κεντρικό φως του δωματίου, διότι έτσι μπορεί να τρομάξει. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε το δωμάτιο να έχει φως και να μην είναι σκοτεινό.

Το νεογέννητο μωρό σας θα πρέπει να τρώει σχεδόν κάθε τρεις ώρες, όλο το εικοσιτετράωρο. Όσο ο καιρός περνάει θα υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των γευμάτων και ο βραδινός ύπνος θα είναι μεγαλύτερος σε διάρκεια, και τα ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας λιγότερα. Κάθε νεογέννητο έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τον ύπνο. Σίγουρα το να δείξετε αγάπη και φροντίδα στο μωρό σας είναι το πιο σημαντικό, πόσο μάλλον στο θέμα του ύπνου, που είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία ενός υγιούς οργανισμού.

Φωτογραφία: Irina Murza / Unsplash

 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube