19 Σεπτεμβρίου 2022 READ

Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο;

Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο;

Ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στη θετική αντιμετώπιση του σχολείου από τα παιδιά, είναι οι γονείς. Μόνα τους, χωρίς καμία παρακίνηση ή την ελάχιστη καθοδήγηση του αγαπημένου τους καθηγητή ή φίλου, δεν μπορούν να πεισμώσουν και να τα καταφέρουν. Και αυτό γιατί, το συναισθηματικό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των γονιών και του παιδιού είναι διαφορετικό. Οι γονείς είναι εκείνοι που στέκονται δίπλα στο παιδί από τα πρώτα σημαντικά βήματα της ζωής του καθώς και στη διάρκεια όλων των σπουδαίων εκκινήσεων που θα κάνει μελλοντικά. Έτσι λοιπόν, εφόσον η επιρροή σας πάνω τους είναι μεγάλη, βοηθήστε τα να πεισμώσουν και να κάνουν μια καλή αρχή.

Το διάβασμα είναι μια λέξη που στο άκουσμά της πολλά παιδιά γκρινιάζουν, αντιδρούν και νιώθουν πίεση. Πώς θα μετατρέψετε το άσχημο συναίσθημα σε κάτι ευχάριστο; Φροντίστε μέσα στις τσάντες τους να υπάρχουν τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως κασετίνες, μολύβια, μαρκαδόροι και όμορφα τετράδια. Αν επικρατεί χρώμα, ποικιλία ή παιχνιδιάρικα σχέδια σε όλα όσα χρησιμοποιούν καθημερινά, τότε θα έχουν περισσότερη όρεξη να τα χρησιμοποιούν. Επίσης, τα καθαρά τετράδια και οι ζελατίνες που προστατεύουν τα εξώφυλλα των βιβλίων από φθορές και μουτζούρες, χαρίζουν ένα αίσθημα οργάνωσης και τάξης. Αν έχουν όλα τα φυλλάδια τους σε μεγάλα ντοσιέ ανάλογα με το μάθημα, τότε θα τα έχουν όλα σε τάξη και οργανωμένα. Βοηθήστε τα να φτιάξουν στο γραφείο τους ένα χώρο για να αποθηκεύουν τα βιβλία, τετράδια και φυλλάδια ή τεστ που μπορεί να μην τους χρειάζονται συχνά. Έτσι δεν θα χάνουν τίποτα και θα τα έχουν όλα συγκεντρωμένα για να τα βρίσκουν πιο εύκολα.

Βάλτε ένα πρόγραμμα διαβάσματος. Καθημερινά, καλό θα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον μια ώρα μέσα στη μέρα που το παιδί θα φροντίζει να κάνει τις ασκήσεις ή την ανάγνωση της επόμενης μέρας. Ύστερα, όταν θα έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του, μπορεί να ανταμειφθεί με μια βόλτα, ενασχόληση με το αγαπημένο του παιχνίδι, ένα νόστιμο σνακ ή κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, θα αποκτήσει μια ρουτίνα που θα προλαβαίνει τα πάντα και οι επιδόσεις στο σχολείο θα αυξάνονται.

Μη ξεχνάτε πως, όταν υπάρχει καλή συνεννόηση και κουβέντα μεταξύ γονέα και παιδιού, τότε μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τα σημεία που υστερεί το παιδί. Εάν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, έχει χαμηλή απόδοση σε ένα μάθημα, αντιδρά ή βαριέται, τότε προσαρμόστε τις δραστηριότητες, το χρόνο διαβάσματος ή τις ανταμοιβές του ανάλογα με τον χαρακτήρα του και όσα μπορείτε να του προσφέρετε και εσείς. Είναι εύκολο να κάνει το παιδάκι σας μια δυναμική αρχή με το σχολείο και να συνεχίσει έτσι. Αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα εξ αρχής, καλή διάθεση, όχι υπερβολικές δραστηριότητες που του απορροφούν ενέργεια και το κουράζουν και τέλος, ξεκούραση και διασκέδαση.

Φωτογραφία: Aaron Burden / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube