26 Αυγούστου 2019 READ

Πρώτη φορά... Πρωτάκι!

Πρώτη φορά... Πρωτάκι!

Μέρες τώρα προσπαθείτε να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί σας ότι θα κοιμάται και θα ξυπνά νωρίς, ότι θα μάθει ένα σωρό καινούργια πράγματα στο μεγάλο σχολείο και ότι θα πρέπει να ακούει τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του. Κάνατε χώρο στη βιβλιοθήκη για τα καινούργια βιβλία και πήγατε μέσα στην τρελή χαρά μαζί να αγοράσετε την τσάντα και όλα τα απαραίτητα ενδίδοντας σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις του. Συναισθήματα ανάμεικτα όμως σας κατακλύζουν και είναι λογικό. Μην επιτρέψετε όμως να φέρουν τον πανικό και στο πρωτάκι σας.

Μέσα σε όλο τον ενθουσιασμό για την ολοκαίνουργια τσάντα στο πίσω μέρος του μικρού του κεφαλιού η αγωνία για το καινούργιο περιβάλλον και ένα σωρό ερωτήματα το απασχολούν ποικιλοτρόπως. Κάνετε λοιπόν αυτήν την ημέρα ξεχωριστή ξεκινώντας την "προθέρμανση" από το προηγούμενο βράδυ. Αφήστε το να επιλέξει τι θα φορέσει ή τι θέλει να πάρει μαζί του. Μπορεί να είναι το αγαπημένο του μπλουζάκι ή ένα αγαπημένο αξεσουάρ! Έτσι θα νιώσει αυτοπεποίθηση και λίγη σιγουριά.

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα γευστικό και ιδανικό για την περίσταση πρωινό! Κάθε αρχή και νόστιμη! Άλλωστε όλα εκείνη την ημέρα επιβάλλεται να είναι ξεχωριστά! Κατά τη διαδρομή προς το σχολείο συνοδεύσετε το με περηφάνια και μην το παρακάνετε με ερωτήσεις του τύπου, "Πώς νιώθεις;" " Πώς αισθάνεσαι;".Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να πυροδοτήσει αρνητικές συμπεριφορές.

Φτάνοντας στο σχολείο ενθαρρύνετε το να χαιρετήσει ή να χαμογελάσει και αυτό σε παιδιά που ξέρει αλλά και που δεν ξέρει κάνοντας έτσι την αρχή για νέες φιλίες! Βοηθήστε το να γνωρίσει την δασκάλα ή τον δάσκαλό του. Η σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και με την δασκάλα ή δάσκαλο, είναι πολύ σημαντική για την προσαρμογή του. Κάντε μαζί του μια βόλτα στις τάξεις, εντοπίστε πού βρίσκονται χώροι όπως τουαλέτες και κυλικείο. Έτσι το παιδί θα ξέρει πού θα πάει και πώς θα μπορεί να κινείται. Αν αρχίσει τα πισωγυρίσματα ότι δεν θέλει να πάει σχολείο, φοβάται, κλαίει, διαμαρτύρεται, με σιγουριά, αγάπη και χαμόγελο συζητήστε το για να καταλάβει ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό και δώστε του μια θετική προοπτική υπενθυμίζοντας του όλα αυτά τα ωραία που μέρες τώρα του λέγατε. Ότι θα αποκτήσει γνώσεις, νέες εμπειρίες, νέες φιλίες, θα μάθει να γράφει κ να διαβάζει μόνο του τα παραμύθια του, θα κάνει νέους φίλους και θα πηγαίνει σε πάρτι και εκδρομές.

Και επειδή όταν επιστρέψει παρά το άγχος και τις όποιες ανησυχίες θα έχει τόσα μα τόσα να σας πει, ακούστε με αυτιά ανοιχτά, μάτια γεμάτα ενθουσιασμό και με αληθινό ενδιαφέρον κάνοντας του και εσείς μερικές διερευνητικές ερωτήσεις. Επίσης σταθείτε στα θετικά συναισθήματά του σχετικά με το σχολείο όπως τι του άρεσε περισσότερο στην τάξη ή στην δασκάλα του και επιβραβεύστε το. Με άλλα λόγια με ανάλαφρη και χαρούμενη διάθεση αντιμετωπίστε τα άγχη και τις ανασφάλειες που έχει το δικό σας πρωτάκι κάνοντας το να καταλάβει ότι είστε εκεί για αυτό. Η ασφάλεια της ύπαρξης μας αρκεί για να κατευνάσει ότι αρνητικό μπορεί να τα κυριεύσει. Καλή χρονιά!

Παιδικό φούτερ για αγόρια 29,99€ | Παιδικό παντελόνι για αγόρια 34,99€ | Παιδική τσάντα για αγόρια 24,99€

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube