02 Σεπτεμβρίου 2019 READ

O Παιδικός Σταθμός και η νέα πραγματικότητα!

O Παιδικός Σταθμός και η νέα πραγματικότητα!

Ήρθε, λοιπόν, εκείνη η μέρα του χρόνου όπου θα χρειαστεί να ξεφουσκώσουμε τα μπρατσάκια, να βάλουμε στην άκρη κουβαδάκια και ρακέτες, με σκοπό να ετοιμαστούμε για τα θρανία. Η επιστροφή είναι δύσκολη τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Για τα παιδάκια σας, όσο βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία, το σχολείο ή ο παιδικός σταθμός φαντάζει κάτι μεγάλο, διαφορετικό και ευχάριστο, αφού μπορούν να δημιουργήσουν φιλίες, να αλλάξουν παραστάσεις και να ξεφαντώσουν παίζοντας.

Μιλώντας για τις μικρές ηλικίες, πολλές είναι οι οικογένειες που λόγω εργασιακής απασχόλησης των γονέων, προτιμούν να στέλνουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ώστε να απασχολούνται εκεί κατά το διάστημα που εκείνοι είναι απόντες από το σπίτι και κανείς άλλος δεν μπορεί να επιβλέψει τα μικρά. Ο παιδικός σταθμός είναι ένας κατάλληλα οργανωμένος χώρος που φιλοξενεί παιδάκια από 2,5 έως 5 ετών, με δραστηριότητες και ανθρώπους που θα τα βοηθήσουν να εκτονωθούν και να διοχετεύσουν όλη τους την ενέργεια σε παιχνίδι. Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία τα παιδιά έχουν ενέργεια, μαθαίνουν να περπατούν, να τρέχουν, τους αρέσει να καταπιάνονται με παιχνίδια και η προσοχή τους εύκολα διασπάται. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαλέξετε εκείνο τον παιδικό σταθμό που παρέχει τα καλύτερα και πιο ασφαλή, ποιοτικά και προστατευμένα παιχνίδια, καθώς επίσης και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Από την άλλη, ο χρόνος που θα σπαταλήσουν τα παιδιά εκεί δεν πάει εντελώς χαμένος ούτε έχει μονόπλευρα πλεονεκτήματα αποκλειστικά για εσάς. Μπορεί και εκείνα να κερδίσουν πολλά από την απασχόλησή τους εκεί. Όπως, για παράδειγμα, μπορούν να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τα συναισθήματα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό είναι πιο δραστήρια, εκφραστικά και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους γρηγορότερα. Στην τόσο ευαίσθητη ηλικία τους, φυσιογνωμικά και πνευματικά αλλάζουν διαρκώς. Εξελίσσονται και υιοθετούν συνήθειες, λεξιλόγιο και εκφράσεις που θα τους βοηθήσουν σιγά σιγά να διαμορφώσουν χαρακτήρα.

Ο παιδικός σταθμός και η αλληλεπίδραση που θα έχουν με συνομήλικα παιδιά, μπορούν να συμβάλλουν στο να αποκτήσουν θάρρος, να μάθουν να επικοινωνούν γρηγορότερα και να λαμβάνουν άμεσα γλωσσικά ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στην μελλοντικά νοητική τους ανάπτυξη. Βελτιώνουν τις αισθήσεις τους (π.χ.: ακοή, όραση, όσφρηση, κλπ.), έρχονται σε επαφή με τη φύση και με εικόνες ή κατασκευές που οξύνουν την περιέργεια και τη φαντασία τους.

Σαν γονείς, πέρα από την επιλογή του παιδικού σταθμού, φροντίστε να εξηγήσετε με απλά λογάκια στο παιδί τι νέα κατάσταση. Είναι δύσκολο να κατανοήσει τι συμβαίνει και μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με δυσκολίες όπως γκρίνια, άρνηση να σας αποχωριστεί, έντονη θλίψη και ανάγκη του παιδιού να επιστρέψει σπίτι του. Προσπαθήστε να είστε συμπονετική μαζί του στο πρώτο διάστημα. Πλησιάστε τους παιδαγωγούς, ρωτήστε για τις αντιδράσεις και την καθημερινότητα του παιδιού. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ θα συνηθίζει στη νέα κατάσταση. Κάντε το να φαντάζεται πως θα είναι να περνάει τη μέρα του σε μια τεράστια παιδική χαρά με πολύ γέλιο, τα αγαπημένα του παιχνίδια, άλλα παιδάκια, φαγητό και τραγούδια. Όλα αυτά θα το απασχολήσουν αρκετά ώστε να τα καταφέρει για λίγες ώρες μακριά από την αγκαλιά σας.

Τέλος, να είστε πάντα ενήμεροι για το παιδί, εάν είναι άρρωστο ή δεν έχει διάθεση φροντίστε να μείνετε μαζί του σπίτι και μην το αναγκάσετε να σπαταλήσει ενέργεια. Έχετε πάντα τηλεφωνική επαφή κατά τις πρώτες μέρες με τους παιδαγωγούς καθώς θα πρέπει να γνωρίζετε την πορεία του παιδιού την πρώτη κιόλας εβδομάδα μακριά από το σπίτι του. Να ετοιμάζεται από βραδύς ένα σακίδιο με σνακ, μια αλλαξιά και ό,τι άλλο φανεί χρήσιμο μέσα στη μέρα. Η σκέψη σας θα είναι στο παιδάκι σας, έτσι φροντίστε η πρώτη του επαφή με τον παιδικό σταθμό να είναι καλά μελετημένη, οργανωμένη και με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που εσείς επιθυμείτε να υπάρχουν. Καλή αρχή!

Φωτογραφία: Μarkus Spiske / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube