06 Σεπτεμβρίου 2019 READ

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο

Και ποιος γονιός δεν έχει ανησυχήσει για το αν θα είναι καλά το παιδάκι του κατά τη διάρκεια της μέρας; Αν έφαγε, αν χτύπησε, αν του συμπεριφέρονται σωστά… Όλες αυτές οι υποθέσεις τριγυρίζουν στη σκέψη μας καθημερινά και ανυπομονούμε να τελειώσει το σχολείο για να μάθουμε για την πρόοδο τους και πως πέρασαν. Μπορείτε να δώσετε συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μείνουν ασφαλή κατά τη διάρκεια της μέρας.

Είναι βασικό, το μικρό παιδί, να αποκτήσει αντίληψη και αίσθημα αυτοσυντήρησης. Άλλωστε το σχολείο είναι ένας χώρος εκμάθησης και ανεξαρτητοποίησης από το σπίτι. Έτσι λοιπόν, όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει το παιδί, τόσο περισσότερο μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις του και να συνηθίσει να προστατεύει τα προσωπικά του αντικείμενα και τον εαυτό του. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές και tips σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνο κλοπής ή απώλειας προσωπικών αντικειμένων, μπορείτε να αγοράσετε μια μικρή κλειδαριά, ούτως ώστε στα διαλλείματα και στις ώρες που απουσιάζει το παιδί από την αίθουσα, να μπορεί να ασφαλίζει την τσάντα του. Μην δίνετε κλειδιά ή προσωπικά αντικείμενα με κίνδυνο να κλαπούν ή να τα χάσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δώστε στο παιδί ένα μικρό πορτοφολάκι, για να χωράει στην τσέπη του ή σε μια κρυφή θήκη μέσα στην τσάντα. Δεν χρειάζεται να έχει χύμα τα λεφτά του σε τσέπες και κασετίνες και να επικρατεί ένα χάος. Οργανώστε το για να ξέρει και εκείνο που μπορεί να βρει χρήματα όταν θα τα χρειάζεται άμεσα. Σε συνάρτηση με το παραπάνω, αν το παιδί είναι μικρότερης ηλικίας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις χρηματικές συναλλαγές, μπορείτε να προπληρώσετε ένα ποσό στο κυλικείο του σχολείου και από εκεί να καταναλώνει σνακ ή χυμούς μέχρι ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Έτσι το παιδί θα έχει την ελευθερία επιλογής οποιουδήποτε σνακ και εσείς το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα το κλέψουν και θα φάει ό,τι επιθυμεί.

Αν το παιδί παίζει και αθλείται αρκετά κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων, φροντίστε να υπάρχει στην τσάντα του ένα t-shirt για να αλλάξει και να μην περιμένει ώρες ιδρωμένο με φόβο να αρρωστήσει. Εάν για οποιαδήποτε λόγο νιώσει αδιαθεσία ή χτυπήσει ή επείγει να αντιμετωπιστεί κάποια προσωπική ιατρική πάθηση, τότε σε πρώτο στάδιο πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας για να ενημερωθείτε και να δράσετε ανάλογα. Από την άλλη, αν κάτι μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς την παρουσία σας, καλό θα ήταν να έχετε προμηθεύσει το παιδί με τα δικά του φάρμακα ή αυτά που επιτρέπεται να καταναλώσει και να μην αρκεστείτε στην αλόγιστη χρήση και κατανάλωση φαρμάκων πέραν της δική σας επίβλεψης. Τέλος, την ώρα που σχολάει, μην το αφήσετε να γυρίσει σπίτι μόνο του, πόσο μάλλον όταν το σπίτι είναι μακριά και πρέπει να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής κυκλοφορίας. Βρείτε χρόνο να πάτε να το πάρετε εσείς ή κάποιο άλλο οικογενειακό μέλος. Αν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς με σχολικό, εκμεταλλευτείτε το.

Φωτογραφία: Ben White / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube