21 Οκτωβρίου 2021 READ

Ασφάλεια στις σχολικές διαδρομές

Ασφάλεια στις σχολικές διαδρομές

Είναι πολύ σημαντικό αφού έχετε καλύψει τις ανάγκες των παιδιών για ένδυση, gadgets και όμορφα αξεσουάρ για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά ορεξάτα και με κέφι, να φροντίσετε για την ασφάλειά τους. Ένα κομμάτι αρκετά υπεύθυνο και που χρήζει προσοχή είναι η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο ή τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Πολλές φορές τα δικά σας ωράρια με τα δικά τους δεν συμπίπτουν και τυχαίνει να πρέπει να εμπιστευτείτε τα ίδια ή άλλα μέσα μεταφοράς τους σε ότι έχουν να κάνουν.

Τι να προσέξετε; Βεβαιωθείτε για την πιο ασφαλή διαδρομή του παιδιού από και προς το σχολείο. Σίγουρα, το σχολείο θα βρίσκεται κάπου κοντά στην περιοχή που κατοικείτε, κάτι που δεν σημαίνει ότι είναι απλό το παιδί να βρει μόνο του τον δρόμο. Δείτε εάν υπάρχουν διαβάσεις, φανάρια ή περίεργα στενά. Εάν είναι σε ηλικία που μπορεί να περπατήσει και το σχολείο είναι κοντά, επισημάνετέ του τον ασφαλή τρόπο να φτάσει ως εκεί. Σε περίπτωση που υπάρχει σχολικό για την διευκόλυνση της μεταφοράς του, βεβαιωθείτε ότι τηρούνται ευλαβικά όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας, π.χ. δείτε την κατάσταση του οχήματος, γνωρίστε τον οδηγό, βεβαιωθείτε ότι το παιδί φοράει πάντα τη ζώνη του. Αυτό ισχύει και όταν εμπιστεύεστε τη μεταφορά του παιδιού σε αμάξι φίλου ή συγγενικού προσώπου.

Εάν το παιδί χρησιμοποιεί το ποδήλατό του, τότε θα χρειαστεί να μάθει να αντιδρά σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.. Εξηγήστε του τι σημαίνουν οι σημάνσεις που θα βρει μπροστά του, τα φανάρια, ή ακόμα και τις διαβάσεις των πεζών. Θα πρέπει να είναι προσεχτικό και καλύτερα θα ήταν να μπορούσε να μεταφερθεί με ποδήλατο στο σχολείο μόνο εφόσον υπήρχε ειδική λωρίδα για ποδήλατα. Προμηθεύστε το παιδί με κράνος και επιγονατίδες, και όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος στην τσάντα καθώς μπορεί εύκολα να χάσει την ισορροπία του.

Εάν πηγαίνετε εσείς το παιδί στο σχολείο με αμάξι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ειδικό κάθισμα για παιδιά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου - εάν το παιδί είναι μικρής ηλικίας, ή βεβαιωθείτε ότι φοράει πάντοτε τη ζώνη του - εάν είναι μεγαλύτερο. Τέλος, γίνετε το καλό παράδειγμα για εκείνα. Έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές. Εάν περιμένετε στο φανάρι μέχρι όλα τα οχήματα να σταματήσουν, εάν φοράτε τη ζώνη σας κάθε φορά που μπαίνετε στο αμάξι, έτσι θα κάνει και αυτό. Εάν δίνετε προτεραιότητα σε άλλα αμάξια και προσέχετε τους συνανθρώπους πάνω σε πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, θα ακολουθήσει και εκείνο τον ίδιο τρόπο. Είτε κοντά είτε όχι, το μυαλό ενός γονιού θα βρίσκετε πάντα στα παιδιά του. Εάν έχετε φροντίσει για όλα τα μέτρα ασφάλειας, μένει μόνο και το παιδί να υιοθετήσει μια προσεχτική συμπεριφορά μακριά από κινδύνους.

Φωτογραφία: Oliver Hale / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube