12 Σεπτεμβρίου 2021 READ

Πόσο σημαντική είναι η στάση του σώματος στο διάβασμα;

Πόσο σημαντική είναι η στάση του σώματος στο διάβασμα;

Άραγε πόσο βολικό είναι να διαβάζεις μπρούμυτα στο κρεβάτι; Αρκετά, θα έλεγε ένα παιδί. Και αυτό γιατί, όταν έρχεται εκείνη η ώρα του διαβάσματος που όλοι κάπως, κάποτε, θέλαμε να αποφύγουμε, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί εκείνη η στάση σώματος και το μέρος που θα μας προσφέρει άνεση και περισσότερη όρεξη για σκέψη.

Τι κάνουν λάθος; Έτσι, λοιπόν, βλέποντάς τα παιδάκια μας είτε πάνω στο κρεβάτι οκλαδών, μπρούμυτα, είτε στο γραφείο, είτε ακόμα και με τα πόδια πάνω στο γραφείο, να διαβάζουν περιτριγυρισμένα από πολύχρωμα μολύβια και τετράδια, σκεφτόμαστε αν κάνουν καλό στο σώμα τους. Θα λέγαμε πως όχι, δεν κάνουν καλό και αυτή η νοοτροπία τους μπορεί να συνεχιστεί εάν δεν επενέβει κάποιος. Ύστερα, ακούγεται εκείνη η φωνή της μαμάς ή της δασκάλας που θα τα επαναφέρει σε μια σωστότερη στάση σώματος. Έχουν άραγε τόσο άδικο που τα ξεβολεύουν;

Ποιες είναι οι συνέπειες; Η αλήθεια είναι πως, όσο βολικό και αν είναι να επιλέγουν μια στάση σώματος που τους βοηθάει και τους ξεκουράζει, άλλο τόσο κακό κάνουν στον εαυτό τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Μια κακή στάση συμβάλει στην λανθασμένη κυκλοφορία του αίματος, στην έλλειψη οξυγόνου και στην καταπόνηση μυϊκών ομάδων στο σώμα, όπως η πλάτη, ο αυχένας και οι ώμοι. Ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται σωστά και έτσι κουράζονται ευκολότερα, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και το μούδιασμα σε χέρια ή πόδια είναι ο λόγος για επανηλλειμένα διαλλείματα και μείωση συγκέντρωσης.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Έχοντας κάνει κουβέντα με το παιδί σαν γονείς, το σχολείο πρέπει να πάρει θέση και να βοηθήσει πρακτικά τους μαθητές. Εφόσον τα παιδιά περνάνε τις περισσότερες ώρες τους σε ένα θρανίο, καλό θα ήταν να υπάρξουν εξατομικευμένα θρανία, πρακτικά και άνετα για αυτούς. Υποδείξεις από τη πλευρά των δασκάλων και υπενθυμίσεις για το ευ ζην σε συνδυασμό με ένα πιο άνετο διάβασμα, θα πρέπει να γίνονται καθημερινά. Επιπλέον, η άθληση, το περπάτημα και η σωστή στάση σώματος στην καθημερινότητα, μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή επιλογή του τρόπου διαβάσματος και στην ελάχιστη επιβάρυνση του σώματος τους. Η επιλογή μιας ωραίας καρέκλας για το παιδικό δωμάτιο και η οργάνωση του γραφείου, παρέχουν κίνητρα στα παιδιά για ένα πιο τακτικό διάβασμα και σε μια πιο αποδοτική στάση. Τέλος, ακόμα και η σωστή επιλογή του σακιδίου για το σχολείο είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι τα παιδιά κουβαλούν στους ώμους πολλά βάρη. Επομένως, τα παιδάκια μας με την απαραίτητη προσοχή στο κομμάτι του διαβάσματος και με σωστότερη ενημέρωση, θα είναι ξεκούραστα και με περισσότερη όρεξη για μελέτη.

Φωτογραφία: Jonathan Borba / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube