31 Οκτωβρίου 2022 READ

Το παραμύθι στη ζωή των παιδιών

Το παραμύθι στη ζωή των παιδιών

Είναι άξιο θαυμασμού ότι σε μια εποχή όπου επικρατεί η εικόνα και η ψηφιακή δραστηριότητα, το παραμύθι εξακολουθεί να μαγεύει και να μαγνητίζει τα παιδιά. Οξύνει τη φαντασία, ταξιδεύει το μυαλό και τραβάει τη προσοχή. Οι γονείς επενδύουν λίγο από το χρόνο τους κάθε βράδυ εξιστορώντας στα παιδιά παραμύθια πολλών γενεών πίσω, που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Το παραμύθι έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να μιλάει στη ψυχή των παιδιών. Ακούγοντας μια ιστορία με φανταστικούς χαρακτήρες και έντονες περιγραφές σε χρώματα και σκηνικά, το παιδί μορφοποιεί τα πάντα. Δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του με δράση και ξεχωριστά πρόσωπα. Κλείνει, λοιπόν, τα μάτια του και ακούει προσεχτικά τη συνέχεια του παραμυθιού για να μπορέσει να «ζωγραφίσει» με τη φαντασία. Και κάθε φορά που θα ακούει το παραμύθι, θα βάζει από μόνο του διαφορετικές πινελιές που θα το κάνουν μοναδικό. Βρισκόμαστε, επομένως, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η διαφήμιση, πληθώρα διαφορετικών παιχνιδιών, ταινιών και ψηφιακών μέσων που πανεύκολα απασχολούν τα παιδιά και τα καθηλώνουν για ώρες. Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το παραμύθι. Έχει τη δική του μοναδικότητα, ακριβώς για τον λόγο ότι κανένα σύγχρονο μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ηρεμία της ψυχής και την όξυνση της φαντασίας στο άκουσμα ενός παραμυθιού. Λειτουργεί ως κάτι που σε υπνωτίζει, που σε μεταφέρει σε άλλον κόσμο και εκεί χάνεσαι και απομακρύνεσαι τελείως από το άγχος ή την ένταση της μέρας.

Να λέτε παραμύθια στα παιδιά, να τους ηρεμείτε και να τους χαρίζετε γαλήνιες στιγμές πριν τον ύπνο με σκοπό να ονειρευτούν. Το παιδάκι σας θα σας αγαπήσει περισσότερο και θα αναζητά την αγκαλιά και τη φωνή σας. Εάν καταφέρετε να δημιουργήσετε αυτό το δέσιμο μεταξύ σας, θα του χαρίσετε την παιδικότητα, την ηρεμία και την στοργή που έχει ανάγκη.

Φωτογραφία: Kelly Sikkema / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube