15 Νοεμβρίου 2019 READ

Κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια

Κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια

Στην Ελλάδα, το κυρίαρχο μοντέλο προστασίας για παιδιά τα οποία για διάφορους σοβαρούς λόγους είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν από την βιολογική τους οικογένεια, είναι η ανάθεση της φροντίδας τους σε δομές με έντονα ιδρυματικά χαρακτηριστικά. Αυτού του είδους η ιδρυματική φροντίδα παιδιών προκαλεί μια σειρά σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη (ιδρυματισμός).

Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι κατεξοχήν φορέας που υποστηρίζει πολυεπίπεδα την Αποϊδρυματοποίηση και υλοποιεί δράσεις στο πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής για θέματα παιδικής προστασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δομή και η φιλοσοφία της λειτουργίας τους στηρίζεται στη δημιουργία Οικογενειών SOS, βασίζεται στο σημαντικό ρόλο της Μητέρας SOS που υποκαθιστά τη βιολογική μητέρα, ενώ η σταθερή παρουσία παιδαγωγού σε κάθε σπίτι προσφέρει το απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών πατρικό πρότυπο. Παράλληλα, τα αδέλφια παραμένουν ενωμένα και ζουν στο ίδιο σπίτι, ενώ όλα τα παιδιά συμμετέχουν καθημερινά στην ευρύτερη κοινότητα (σχολείο, εξωτερικές δραστηριότητες, «ανοιχτά» σπίτια όπου μένουν τα παιδιά, οικογενειακή και όχι ιδρυματική ζωή, κ.ά.).

Τι κάνουν τα Παιδικά Χωριά SOS για την Αναδοχή; Από το 2009 τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τον Ξενώνα Βρεφών SOS με στόχο την αποκατάσταση και θεραπεία βρεφών και νηπίων ως 5 ετών, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή / και παραμέληση, και την αναδοχή αυτών των παιδιών, στην περίπτωση που η επιστροφή τους στην ευρύτερη βιολογική οικογένεια δεν είναι εφικτή. Παράλληλα, τα Παιδικά Χωριά SOS υποστηρίζουν την Αναδοχή σε όλα τα Χωριά και τα προγράμματά τους πανελλαδικά.

Το 2016 τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν το πρώτο πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης και την Υπηρεσία Αναδοχής, η οποία υλοποιεί Αναδοχές είτε μέσω των Παιδικών Χωριών SOS ή του Ξενώνα Βρεφών SOS, είτε μέσω συνεργασιών με δημόσιους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν αξιολογήσει περισσότερες από 200 υποψήφιες οικογένειες και έχουν αποκαταστήσει σε οικογενειακό περιβάλλον 145 παιδιά, με απόλυτη επιτυχία (μηδενικές επιστροφές στη δομή φιλοξενίας).

Επίσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ο μόνος φορέας παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου που συμμετέχει με εκπρόσωπό του – με τριετή υποχρεωτική θητεία – στο Εθνικό Συμβούλιο Υιοθεσίας και Αναδοχής (ΕΣΑΝΥ) το οποίο, θεσμικά, συντονίζει και εποπτεύει κεντρικά όλες τις σχετικές διαδικασίες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία Αναδοχής, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συνδεθείτε με τα Παιδικά Χωριά SOS: Facebook | Instagram

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube