20 Ιανουαρίου 2020 READ

Πορτοκάλι: η ιδανική πηγή βιταμίνης C για το παιδί σας

Πορτοκάλι: η ιδανική πηγή βιταμίνης C για το παιδί σας

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων. Πορτοκάλια μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλο το χρόνο, στην Ελλάδα υπάρχουν σε αφθονία, ενώ δεν λείπουν από κανέναν σπίτι. Είναι γνωστά σε όλους, καθώς είναι πηγή ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και απαραίτητων βιταμινών για την καταπολέμηση ιώσεων. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών και στο να χτίσουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα πορτοκάλια έχουν ταυτιστεί με τη βιταμίνη C που περιέχουν και η οποία έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι μία από τις δημοφιλέστερες βιταμίνες και εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αρχικά ο χυμός πορτοκαλιού έχει αντιοξειδωτική δράση, καθώς συμβάλει στην πρόληψη πολλών σοβαρών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το βασικό συστατικό του χυμού είναι τα φυσικά σάκχαρα: έτσι τα συστατικά του πορτοκαλιού δίνουν την ενέργεια που πρέπει στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, αλλά είναι και πηγή ενέργειας συνολικά. Ο χυμός ενισχύει τον οργανισμό, ενεργοποιεί την άμυνά του κατά των ιών, καταπολεμά τις μολύνσεις, μας παρέχει προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τέλος καταστρέφει βακτήρια και ξένους εισβολείς στον οργανισμό.

Πηγές βιταμίνης C εκτός από τα πορτοκάλια μπορούμε να βρούμε στα μανταρίνια, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στις κόκκινες πιπεριές, στις φράουλες, στα ακτινίδια, αλλά και στις τομάτες. Ποια όμως είναι η δόση ημερησίως που προτείνουν οι ειδικοί; Η απάντηση είναι καθημερινά ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ή η κατανάλωση 1-2 πορτοκαλιών. Και πότε θα πρέπει να γίνεται η κατανάλωσή του; Σίγουρα ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού αποτελεί το ιδανικό συστατικό του πρωινού. Φυσικά θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα ή δύο πορτοκάλια σαν σνακ για το σχολείο, ώστε το παιδί σας αν δεν επιθυμεί να καταναλώσει χυμό ή στην κανονική του μορφή ένα πορτοκάλι το πρωί, να το κάνει σε κάποιο σχολικό διάλειμμα, μιας και τα φρούτα είναι μία ιδανική επιλογή για σνακ.

Εκτός από βιταμίνη C, ένα ποτήρι 250ml χυμού πορτοκαλιού περιέχει ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, βιταμίνη Β1 και Β2, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο και φυλλικό οξύ. Ακόμα, ο χυμός πορτοκαλιού αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από νερό, άρα μας προσφέρει επαρκή ενυδάτωση, μία από τις πιο σημαντικές ανάγκες του οργανισμού. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης C, σε σιρόπι, δισκία, μασώμενες ταμπλέτες ή ακόμα και σε καραμέλες ή ζελεδάκια για παιδιά. Οι ειδικοί παρ’ όλα αυτά επισημαίνουν ότι ένα πορτοκάλι αποτελεί καλύτερη πηγή βιταμίνης C σε σύγκριση με κάποια από τις παραπάνω μορφές πολυβιταμινών. Και αυτό γιατί το μοναδικό μείγμα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στο πορτοκάλι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για τον οργανισμό μας, απ’ ότι οι βιταμίνες σε δισκία ή ταμπλέτες που μπορεί ξεχωριστά να πάρει κάποιος.

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας, αλλά και των παιδιών σας, με πορτοκάλια, και βοηθήστε τα ώστε να χτίσουν έναν γερό οργανισμό και ένα ακόμα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μην ξεχνάτε ότι είναι ασπίδα για καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και για τις διάφορες ιώσεις που μας απειλούν.

Φωτογραφία: Mae Mu / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube