31 Αυγούστου 2021 READ

Μεγαλώνοντας "πράσινα" παιδιά

Μεγαλώνοντας

Καθημερινά ενημερωνόμαστε για την καταστροφή του περιβάλλοντος και εμείς απλώς παρακολουθούμε παθητικά. Όλοι θέλουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη, εξάλλου είναι το μέλλον των παιδιών μας που διακυβεύεται αλλά είμαστε υπερβολικά πολυάσχολοι για να αναλάβουμε δράση και έτσι το αναβάλλουμε για αργότερα.

Η ανακύκλωση όμως είναι αναγκαία και για εμάς και για τα παιδιά μας. Αν θέλετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν από νωρίς τις ευθύνες που έχουν για την ποιότητα του περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση για την ποιότητα ζωής.

Αποφασίστε το και βάλτε το στο πρόγραμμα. Όπως ακριβώς κάνετε με τα μαθήματά τους. Μπορείτε να εντάξετε κάθε απόγευμα στα πλαίσια της "μελέτης" και την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών σας. Φροντίστε να κάνετε τις πράσινες συνήθειες οικογενειακή υπόθεση. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε διασκεδαστικούς τρόπους για να τα παροτρύνεται να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον ξεκινώντας από τα απλά και αυτονόητα. Συζητήστε μαζί τους, διαβάστε σχετικά βιβλία, δείξτε τους βίντεο και εικόνες για να μάθουν με απλά λόγια τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Δείξτε τους ποια αντικείμενα ανακυκλώνονται. Εξηγείστε τους πως πρέπει να κλείνουν τη βρύση όταν πλένουν χέρια και δόντια. Να μη ξεχνούν ανοιχτές τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε. Δώστε κίνητρο στα παιδιά σας λέγοντας τους μπράβο όταν διαχωρίζουν σωστά τα απορρίμματα. Επίσης, όταν βγαίνετε βόλτα με τα παιδιά σας μπορείτε να παίρνετε από το σπίτι ό,τι έχετε για ανακύκλωση και να τα βοηθάτε να τα πετούν στον κατάλληλο κάδο. Επειδή κυρίως πρώτοι από όλους, εμείς, πρέπει να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα, όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ πάρτε μαζί σας τη δική σας πάνινη τσάντα προκειμένου να καταλάβουν ότι όταν έχουμε την επιλογή, επιλέγουμε να μη χρησιμοποιούμε πλαστικό.

Κάποιες τέτοιες μικρές συνήθειες και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα των παιδιών μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά και να τα φέρουν πιο κοντά στη φύση, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να δραστηριοποιηθούν οικολογικά. Είναι στο χέρι μας να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση. Εξάλλου ό,τι είναι καλό για τον πλανήτη είναι πάντα ωφέλιμο για την υγεία των παιδιών μας μιας και το μέλλον αυτού του πλανήτη τους ανήκει.

Φωτογραφία: Guillaume de Germain

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube