24 Νοεμβρίου 2022 READ

Κακές.. στιγμές μιας σχεδόν τέλειας μαμάς!

Κακές.. στιγμές μιας σχεδόν τέλειας μαμάς!

Σίγουρα είμαστε πολλές οι μαμάδες που δεν νιώθουμε καλά με αυτά που κάνουμε κάποιες φορές και ενώ ξέρουμε ότι πράττουμε λάθος δεν αλλάζουμε τακτική. Ποια μαμά δεν κράτησε ξύπνια τα κουρασμένα παιδάκια της το μεσημέρι για να περάσουν έτσι πιο εύκολα στο βραδινό ύπνο; Βέβαια μπορεί να χρειάστηκε να υποστείτε ένα απόγευμα όλο γκρίνια και νεύρα! Ξέρατε όμως ότι θα έπεφταν για ύπνο μέχρι τις 8 μ.μ.γεγονός που σας άφηνε ελεύθερο το βραδάκι να κάνετε πράγματα όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια αγαπημένη εκπομπή, να στείλετε μερικά emails, ή πιο ρεαλιστικά να σιδερώσετε τα ρούχα. Απαλλαγείτε από τις ενοχές καθώς τα παιδάκια μας αφού έχουν κλείσει τα 3 τους χρόνια δεν τα βλάπτει να χάσουν και έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα. Μην το παρακάνετε όμως γιατί χρειάζονται ημερησίως 11-13 απαραίτητες ώρες ύπνου.

Όλες έχουμε χάσει την ψυχραιμία μας μερικές φορές με τα παιδιά π.χ. γιατί δεν προλάβαμε να γυρίσουμε την πλάτη μας και τα βρήκαμε πασαλειμμένα μέσα στα χρώματα και αυτά και τον εκρού καναπέ! Και τα κατσαδιάσαμε τόσο δυνατά που μας άκουσαν και οι γείτονες. Ιδανικά μπορούμε να βρούμε παρηγοριά και εμείς και οι ενοχές μας στη θεωρία που λέει ότι δεν είναι κακό να εξωτερικεύουμε που και που το θυμό μας γιατί τα παιδιά πρέπει να δουν πως και οι γονείς τους δεν είναι τέλειοι. Αποφύγετε όμως γενικά την ένταση και επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα μικρό διάλειμμα. Εν ανάγκη κλείστε τα μάτια και πάρτε βαθιές ανάσες. Με άλλα λόγια βρείτε την αυτοκυριαρχία σας και δείξτε έτσι στο παιδί σας πως να διαχειρίζεται και αυτό το θυμό του. Σε κάθε περίπτωση αν χάσετε την ψυχραιμία σας, ζητήστε συγνώμη και δώστε μια σύντομη εξήγηση.

Σε μικρή ηλικία τα παιδιά αδυνατούν να καταλάβουν την έννοια μοιράζομαι και αδυνατούμε και εμείς επίσης να το καταλάβουμε αναγκάζοντας τα να μοιραστούν τα παιχνίδια τους. Εμείς οι γονείς συνήθως είμαστε υπέρ της μοιρασιάς όμως τα παιδάκια μας μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν το πολύτιμο παιχνίδι τους. 'Η κάποιο παιχνίδι να λειτουργεί κυριολεκτικά σαν μαγνήτης για τα άλλα παιδιά με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Αν δεν θέλετε λοιπόν να αναρωτιόνται όλοι "τι σόι μαμά είναι αυτή που μαλώνει με τα πιτσιρίκια" μην εκνευρίζετε κι άλλο το παιδί σας επιμένοντας να μοιραστεί και μην περιμένετε πολλά καθώς κάποια πράγματα κατακτώνται με υπομονή και συζήτηση.

Τα περισσότερα παιδάκια για να λέμε την αλήθεια σε μικρή ηλικία είναι συνέχεια άρρωστα και δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν μια αδιαθεσία ξεκινά ή βρίσκεται στο τέλος της. Πόσες από εμάς όμως έστειλαν το παιδί τους στο σχολείο χωρίς να έχει γίνει εντελώς καλά γιατί έπρεπε να πάνε στη δουλειά και ειδοποιήθηκαν μετά τηλεφωνικώς από το σχολείο να πάνε να το πάρουν; Και πόσες από εμάς ντροπιασμένες δεν τον πήγαμε στον παιδίατρο ο οποίος μας έκανε κήρυγμα ότι το παιδί πρέπει πρώτα να περνάει ένα 24ωρο απύρετο και μετά το βγάζουμε στον έξω κόσμο. Δεν λέμε κάθε φορά που το παιδί έχει συνάχι να το κρατάμε σπίτι, γιατί έτσι δεν θα πάει ποτέ σχολείο. Αν όμως το παιδί είναι εμπύρετο ή έχει κάτι ολοφάνερα μεταδοτικό ΠΡΕΠΕΙ να μείνει σπίτι!

Απανταχού μανούλες κανείς δεν είναι τέλειος! Δεν υπάρχει τέλεια και μη τέλεια μαμά. Όλες με τη σειρά μας κάνουμε τα δικά μας λάθη τα οποία τα έχουμε ομολογήσει στις φίλες μας που μας είπαν και εκείνες με τη σειρά τους τα δικά τους λάθη. Απαλλαγείτε από τις ενοχές και προσπαθήστε να κάνετε ό,τι είναι να κάνετε καλύτερα και πάντα με το δικό σας μοναδικό τρόπο!

Φωτογραφία: Magdalena Smolnicka

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube