06 Μαρτίου 2022 READ

Παγκόσμια Μέρα κατά του Bullying

Παγκόσμια Μέρα κατά του Bullying

Το ακούμε στις ειδήσεις, σε συζητήσεις με φίλους ενώ πολλοί από εμάς, ακόμα και σήμερα έχουμε άσχημες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με περιστατικά βίας στο σχολείο. Το bullying, ή σχολικός εκφοβισμός, έχει γίνει δυστυχώς μέρος της καθημερινότητας μας. Περιστατικά σημειώνονται ακόμα και στο νηπιαγωγείο ενώ πολλές φορές μπορεί να ταλαιπωρεί κάποιον του στενού μας οικογενειακού περιβάλλοντος χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί.

Το καλύτερο αντίδοτο είναι πάντα η ενημέρωση και η καλή επικοινωνία με το παιδί. Συζητήστε με το παιδί σας για τη μέρα του, τις ασχολίες του και τις παρέες του. Μπορεί να σας φανερώσει περισσότερες πληροφορίες από όσες πιστεύετε. Είναι σημαντικό να νιώθουν εμπιστοσύνη για να σας εκμυστηρευτούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και να γνωρίζουν πως θα είστε δίπλα τους για να τους στηρίξετε σε ό,τι κι αν συμβεί.

Η ενημέρωση του παιδιού σχετικά με το τι είναι bullying θα το βοηθήσει να αναγνωρίσει το περιστατικό είτε το βιώσει ως θύτης - θύμα, ή ως παρατηρητής. Σημαντικό είναι να γνωρίζει από ποιον μπορεί να ζητήσει βοήθεια και πώς να αναφέρει ένα γεγονός βίας. Μάθετε στο παιδί πως πρέπει να αντιδρά σε περιπτώσεις που κάποιος το φέρει σε δύσκολη θέση ή όταν καταλάβει πως κάποιο άλλο παιδί βρίσκεται σε ανάγκη.

Επίσης σημαντική είναι η καλλιέργεια του αισθήματος ευγένειας και σεβασμού προς τους άλλους από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό ξεκινάει κυρίως από το παράδειγμα των γονέων, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν πως συμπεριφέρονται στους άλλους σε κάθε στιγμή, αφού τα παιδιά βλέπουν και αντιγράφουν συμπεριφορές. Πέρα από την πρόληψη, είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού και να συζητούν με τους δασκάλους του και με τους άλλους γονείς, εάν πέσει στην αντίληψη τους ότι το παιδί δεν περνάει καλά στο σχολείο. Η επαφή με έναν ειδικό είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για να σας κατευθύνει και να βοηθήσει το παιδί.

Μιλάμε & ενημερωνόμαστε για έναν κόσμο χωρίς bullying!

Φωτογραφία: Jordan Whitt / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube