01 Απριλίου 2022 DIY

Πρωταπριλιάτικα αστεία

Πρωταπριλιάτικα αστεία

Πώς ξεκίνησε το έθιμο της Πρωταπριλιάς; Μία εκδοχή θέλει τα ψέματα της Πρωταπριλιάς να είναι ένα έθιμο που πήραμε από τους ψαράδες Κέλτες. Ξεκινούσαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου, όμως ήταν πολύ δύσκολο να βρεις ψάρια την άνοιξη. Έτσι, έλεγαν ψέματα μεταξύ τους για τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτό το ψέμα μετατράπηκε σιγά σιγά σε έθιμο.

Μία άλλη εκδοχή λέει ότι έρχεται από τη Γαλλία. Τον Μεσαίωνα οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Στις 9 Αυγούστου 1564, ο βασιλιάς Κάρολος Θ' μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Το έθιμο ήρθε και στην Ελλάδα και συνηθίζουμε να λέμε μικρά αθώα ψέματα για να πειράξουμε τους φίλους ή τους συγγενείς μας κάθε Πρωταπριλιά.

Ας παίξουμε με τα έθιμα! Κατεβάστε και τυπώστε τα ψαράκια που έχουμε ετοιμάσει για εσάς. Κολλήστε τα στην πλάτη των αγαπημένων σας με αυτοκόλλητη ταινία και παρατηρήστε πόσο χρόνο θα τους πάρει να το καταλάβουν! Καλή διασκέδαση!

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube