18 Απριλίου 2022 READ

Μιλώντας στα παιδιά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μιλώντας στα παιδιά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να μιλήσουν για τις ημέρες αυτές στα παιδιά. Δικαιολογημένα μέσα τους δημιουργούνται ερωτήματα που ίσως να είναι δύσκολο να απαντηθούν και η απάντηση που θα πρέπει δώσουμε να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία τους.

Εξηγήστε τους τη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας με όσο πιο απλά λόγια χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο για κάθε ηλικία χωρίς να εμβαθύνεται σε "τρομαχτικές" για αυτά λεπτομέρειες. Αν τα παιδιά είναι μικρότερης ηλικίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικονογραφημένα κείμενα και ζωγραφιές για να είναι πιο προσιτό. Επίσης μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ταινίες σχετικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα προσαρμοσμένες σε όλες τις ηλικίες καθώς και πίνακες μεγάλων ζωγράφων που απεικονίζουν εξαιρετικά τα ιστορικά γεγονότα των ημερών αυτών.

Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας, τα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας ανάλογα την ηλικία τους αποτελούν πηγή έμπνευσης και αφορμή για συζητήσεις μαζί τους που μπορούν να τα διδάξουν πολλά. Είναι εξίσου σημαντικό από μικρή ηλικία τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλες αυτές οι μέρες δεν είναι όλες μέρες χαράς και δώρων και πως η Μεγάλη Εβδομάδα δεν λέγεται "Μεγάλη" κατά το μικρό τους μυαλουδάκι γιατί έχει περισσότερες μέρες και ώρες! Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι και σημαίνει πολλά και τα μηνύματα που μπορούμε να τους περάσουμε ακόμα περισσότερα για να κατανοήσουν ότι η ζωή εκτός από τη θετική πλευρά της έχει και την αρνητική όπως τον πόνο, τις δυσκολίες, τις αντιζηλίες, τις ταπεινώσεις, το φθόνο και την αδικία. Και πως ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει και χρειάζεται να παλέψει για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής ώστε να βγει νικητής.

Φωτογραφία: Jonathan Borba / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube