08 Απριλίου 2020 READ

Πασχαλιά, το λουλούδι της Άνοιξης και του Πάσχα

Πασχαλιά, το λουλούδι της Άνοιξης και του Πάσχα

Στον Χριστιανισμό τα λουλούδια κατέχουν μια εξέχουσα θέση και συνδέονται με διάφορες γιορτές και μυστήρια της θρησκείας μας. Έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Άγιο Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Η Ανάσταση του Χριστού, συμβολίζει εκτός των άλλων και την αναγέννηση της φύσης και την άνοιξη.

Λόγω των ημερών ας γνωρίσουμε τον μύθο που κάνει το λουλούδι της πασχαλιάς ξεχωριστό! Η πασχαλιά έχει συνδέσει το όνομά της με το γεγονός ότι ανθίζει μια φορά το χρόνο, για είκοσι έως τριάντα μέρες, κοντά στο Πάσχα. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης. Η εποχή της άνθισής της σηματοδοτεί το αν η άνοιξη θα έρθει νωρίς ή αργά. Την άνθισή της συνοδεύει όμως και ένας μύθος που την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη και έχει σχέση με την Ανάσταση του Ιησού.

Η πασχαλιά λέγετε πως ήταν το δένδρο που πρόσφερε την δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ, όταν εκείνοι όδευαν προς την Αίγυπτο στην προσπάθεια τους να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη. Τότε η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένο με πανέμορφα, ευωδιαστά άνθη. Σύμφωνα με το μύθο όμως το όνομα του το πήρε λίγο καιρό αργότερα, όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό. Είχε φυτρώσει κοντά στο Γολγοθά και βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε, από τον καημό του. Όταν τρεις μέρες μετά ο Ιησούς αναστήθηκε, το δεντράκι ζωντάνεψε για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά της Ανάστασης.

Μία άλλη εκδοχή λέει πως η Παναγία καταβεβλημένη καθώς ήταν από την Σταύρωση του Υιού της, ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ! Αυτό για να την σκεπάσει, τίναξε τα φύλλα του επάνω της και όταν αυτή ξύπνησε και το είδε, το ευλόγησε και άνθησε για πρώτη φορά, έτσι πήρε το όνομα Πασχαλιά και ανθίζει την περίοδο του Πάσχα.

Οι πασχαλιές είναι επίσης γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, κάποτε στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μια πανέμορφη Νύμφη η Σειρήνα. Για να γλυτώσει από τον θεό Πάνα ο οποίος την κυνηγούσε γιατί την ερωτεύτηκε, μεταμόρφωσε τον εαυτό της σε αρωματικό θάμνο.

Φωτογραφία: Dominik Scythe / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube