01 Μαΐου 2022 READ

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, ο 5ος μήνας του χρόνου, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη της άνοιξης απέναντι στον χειμώνα. Είναι ο μήνας της αναγέννησης, της καρποφορίας και της βλάστησης. Η φύση ξαναγεννιέται και με την ομορφιά των χρωμάτων της μας θυμίζει το μεγαλείο της. Η πλούσια βλάστηση συμβολίζει το νέο ξεκίνημα της ζωής και ένα αίσθημα ευφορίας και αισιοδοξίας μας πλημμυρίζει.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα. Κάθε τέτοια μέρα λοιπόν ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.

Η Πρωτομαγιά όμως σαν μέρα τιμάται και για τον "εργατικό" της χαρακτήρα καθώς πριν από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε διεθνώς σαν μέρα για τον εορτασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μιλήστε στα παιδιά σας για για την πρωτομαγιά και τα έθιμά της και σιγοτραγουδήστε... "Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ… ώρα να ξεχυθούμε στους αγρούς και στην εξοχή". 

Φωτογραφία: Krystina Rogers / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube