08 Μαΐου 2022 READ

H Γιορτή της Μητέρας

H Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Μητέρας είναι μια γιορτή τιμής και ευγνωμοσύνης, γεμάτη από όμορφα και δυνατά συναισθήματα στο πρόσωπο εκείνο που μας χάρισε το όμορφο δώρο της ζωής και μας έμαθε τι σημαίνει αγάπη.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει την σημασία της κάθε μητέρας, ως αναντικατάστατης αντηρίδας του οικογενειακού θεσμού, καθώς είναι αυτή που διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο τόσο για τη συνοχή της οικογένειας όσο και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, πρωτίστως δε των παιδιών.

Στην ηχώ της πανδημίας, η γιορτή της Μητέρας μας καλεί φέτος περισσότερο από ποτέ να έχουμε πλήρη συνείδηση ότι στο ιερό πρόσωπο της, ως υπόδειγμα αγάπης και υπομονής οφείλετε κατά μεγάλο μέρος η "συνοχή" και η "αντοχή" της οικογένειας για όσο μείναμε σπίτι, πεισματικά κρατώντας εαυτούς και παιδιά μέσα σε αυτό.

Παλεύοντας να πείσουμε και εμάς και αυτά να μην φοβούνται, ενώ σχεδόν εμμονικά μετά τους ζητούσαμε να πλένουν τα χέρια τους. Γεμίζοντας εικοσιτετράωρα ολόκληρα με μαγειρέματα, παιχνίδια, ευφάνταστες προτάσεις διαπαιδαγώγησης και πληροφορίες επιβίωσης. Προσπαθώντας να δείχνουμε δυνατές και με πρόγραμμα, ασχέτως αν το μόνο που θέλαμε να κάνουμε ήταν να βάλουμε τα κλάματα κατηγορώντας μας στον έσχατο βαθμό, νομίζοντας ότι απέχουμε πολύ από το πρότυπο της τέλειας και αψεγάδιαστης μαμάς, επειδή νιώθαμε πως δεν είχαμε άλλο να δώσουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε για να κρατήσουμε τα παιδιά "ζωντανά" και "ενεργά". Και όμως βρήκαμε και άλλα όμορφα πράγματα να κάνουμε και θα ξανά βρούμε και θα ξανά κάνουμε και άλλα πολλά, όποτε και όσο χρειαστεί.

Γιατί η μητέρα, είτε πρόκειται για τη "βιολογική" είτε για τη μητέρα της "καρδιάς" που υιοθέτησε, είναι αστείρευτη πηγή δύναμης, αισιοδοξίας, τρυφερότητας και αγάπης. Είναι η "υπερβολή" στο έπακρο από την ανάγκη να είναι τα παιδιά της καλά! "Σάκος" του μποξ, που θα τα "ακούσει" ακόμα και αν δεν φταίει. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί περισσότερο από όλους για τη δική μας ευτυχία. Που θα παραμελήσει και θα αφήσει στην άκρη τον εαυτό της , τα όνειρά της και τις επιθυμίες της για την οικογένειά της. Η μητέρα είναι μια καταπληκτική "μονομάχος"! Κάνει τα δύσκολα να δείχνουν εύκολα, χωρίς να νιώθουν οι άλλοι πόση προσπάθεια, κόπο και ψυχή βάζει.

Η ζωή της μητέρας είναι γεμάτη από ευθύνες, αγωνίες και θυσίες αλλά και απέραντη αγάπη που χαρίζει στα παιδιά της χωρίς αντάλλαγμα. Γιατί ξέρει πως να δίνει την αγάπη αλλά και πως να τη αφήνει να έρχεται. Πάντα εκεί, στα ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, στη χαρά, στη λύπη, στη μοναξιά, στην απογοήτευση με ένα μαγικό τρόπο να ηρεμεί και να ησυχάζει τα πάντα. Να νοιάζεται και να μοιράζεται. Και το μοίρασμα της μητέρας είναι ευεργετικό, γιατί είναι αγάπη!

Μια μέρα τα παιδιά μας στο μέλλον, όταν θα έχουν μεγαλώσει. θα αντιληφθούν τη σημασία της ύπαρξής μας και πόσο προσπαθήσαμε για αυτά. Πόσο πονέσαμε, πόσο αγχωθήκαμε, πόσο ξενυχτήσαμε, πόσο τα αγαπήσαμε και δεν θα μπορούν να φανταστούν καλύτερη οικογένεια από το δικό μας πρόσωπο. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου γιατί το αξίζουν. Γιατί κάθε μητέρα είναι μία και αναντικατάστατη!

Φωτογραφία: Karolina Bobek / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube