18 Μαΐου 2022 READ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

H Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων με στόχο, την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Οι επισκέπτες των μουσείων έχουν πρόσβαση στους χώρους με ελεύθερη είσοδο ενώ τους περιμένουν ποικίλες δράσεις. Ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκθέσεις εμπλουτίζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, και αφορούν διαφορετικές κατηγορίες κοινού όπως παιδιά, σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, οικογένειες, αλλά και την τρίτη ηλικία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγει κάθε χρόνο ένα θέμα που είναι κοινό για όλα τα μουσεία του κόσμου και αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν στη σύγχρονη κοινωνία. Φέτος το θέμα είναι «Η δύναμη των μουσείων» και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα.

Τα μουσεία είναι χώρος γνωριμίας με την τέχνη και την ιστορία. Αποτελούν έναν σπουδαίο φορέα μάθησης καθώς συμβάλλουν στην κατάκτηση της γνώσης και στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Μας βοηθούν να δούμε και να καταλάβουμε μέσω των εκθεμάτων, την ιστορία που δημιούργησαν οι κοντινοί και μακρινοί προγόνοι μας. Τα μουσεία είναι φορείς άτυπης εκπαίδευσης και ενσαρκώνουν ένα κύκλο εννοιών και ιδεών που ενώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών. Το μουσεία λοιπόν δεν είναι απλά θεματοφύλακες θησαυρών και σπάνιων συλλογών αλλά σύγχρονοι θεσμοί με επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο προσανατολισμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κοινού αναπτύσσοντας πολιτισμική συνείδηση.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να επισκέπτονται τα μουσεία, καθώς εύκολα συνδέουν όσα μαθαίνουν στο σχολικό περιβάλλον με την ιστορία και την πραγματικότητα. Η θεωρία των μαθημάτων αποκτά διάσταση αλήθειας. Οι μαθητές βλέπουν το έκθεμα και το γνωρίζουν, ενώ παράλληλα εκτιμούν την προσπάθεια του δημιουργού. Όλο και περισσότερες έρευνες τονίζουν πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή από πολύ μικρή ηλικία. Οι μικροί φιλότεχνοι, ακριβώς επειδή έχουν πολύ φρέσκια και ακατέργαστη ματιά πάνω στα αριστουργήματα με τα οποία όλοι οι άλλοι είναι απολύτως εξοικειωμένοι, μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία και να προσέξουν λεπτομέρειες που εμάς μας έχουν διαφύγει. Στις μέρες μας, όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν πλέον αναγνωρίσει την εκπαιδευτική σημασία τους προς το κοινό, είτε πρόκειται για ενήλικες, είτε για μικρά παιδιά που φοιτούν σε σχολεία. Είναι ένα μέσο, τόσο απόκτησης γνώσεων, όσο και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Aν ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε σήμερα ένα μουσείο, δείτε στα παρακάτω links τι έχουν ετοιμάσει για τη σημερινή γιορτή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

https://www.theacropolismuseum.gr/ekdiloseis-gia-oloys/diethnis-imera-moyseion-2022

https://goulandris.gr/el/events/international-museum-day-2022

https://digitalculture.gov.gr/2022/05/diethnis-imera-mousion-2022-anakaliptoume-to-programma-ekdiloseon-ke-draseon-tou-momus/

https://www.namuseum.gr/new/diethnis-imera-moyseion-18-maioy-2022/

https://www.amth.gr/news/diethnis-imera-moyseion-4

Φωτογραφία: Dora Fralova

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube