20 Μαΐου 2020 READ

Τα εν οίκω μη εν δήμω!

Τα εν οίκω μη εν δήμω!

Ανάμεσα στις αγαπημένες φράσεις των παιδιών είναι "η μαμά μου έκανε αυτό..." ή "ο μπαμπάς μου είπε εκείνο...", όλα στη φόρα δηλαδή με μια γλωσσίτσα που πάει ροδάνι! Και αυτό γιατί η έννοια του μυστικού στο δικό τους κεφαλάκι έρχεται κόντρα με το σοφό γνωμικό "Τα εν οίκω μη εν δήμω".

Τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν είναι σε θέση να κρατάνε μυστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας γονιός δεν μπορεί να εμπιστεύεται στο παιδί του όσα δεν θέλει να μαθευτούν, πόσο μάλλον που κάθε παιδί έχει μνήμη ελέφαντα. Αφήστε που τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι υγιές να ζητάμε από τα παιδιά μας να "κρύβουν λόγια", καθώς υπάρχει περίπτωση να σκεφτούν πως ο έξω κόσμος είναι απειλητικός και κακός, άρα πρέπει να τον φοβόμαστε και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Τι κάνουμε λοιπόν; Εξηγούμε στο παιδί (από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει τα τρία του χρόνια), απλά και κατανοητά,  χωρίς καμία σοβαροφάνεια και ένταση τι σημαίνει προσωπική, οικογενειακή ζωή και πως "τα εν οίκω" δεν πρέπει να φτάνουν ποτέ στον φίλο ή στη φίλη, στη θεία ή στο γείτονα, στη δασκάλα ή στη γιαγιά.

Πολλοί γονείς προσπαθώντας καμιά φορά να "ψαρέψουν" τα παιδιά τους για να διαπιστώσουν ποιες από τις πολύ προσωπικές συζητήσεις τους έχουν ακούσει, τους αποκαλύπτουν πρώτοι τα μυστικά τους χωρίς να διαισθάνονται ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν πάντα πολύ περισσότερα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να ρωτήσουμε το παιδί τι έχει ακούσει και τι έχει καταλάβει για το θέμα που μας ενδιαφέρει. Φυσικά δεν το τρομάζουμε και επειδή τα παιδιά έχουν έμφυτο το ταλέντο να οσφραίνονται ένα μυστικό που υπάρχει μέσα στο σπίτι με πολύ ανάλαφρο τρόπο εξηγούμε πως μυστικό είναι κάτι που ξέρει μόνο η οικογένεια και δεν το μαρτυρούμε σε κανέναν άλλο. Στην περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι μυστικό και τι όχι, το συμβουλεύουμε να μας ρωτάει. Βέβαια τα παιδιά είναι τόσο αθώα που μπορεί να μας ρωτήσουν φωναχτά μπροστά στον άμεσα ενδιαφερόμενο.

Ένας τρόπος για να μη βγάζει το παιδί σας τα άπλυτα της οικογένειας στη φόρα, αλλά να γνωρίζει μέχρι που φτάνουν τα όριά του, είναι να βρείτε ένα μυστικό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ σας. Για παράδειγμα μια κίνηση, που θα επαναλαμβάνεται σαν υπενθύμιση όποτε το παιδί σας πάει να μαρτυρήσει κάτι που δεν πρέπει να πει σε μια φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει αν το παιδί σας πάρει φόρα και με τη γλώσσα του να πηγαίνει ροδάνι έχει την πλάτη του γυρισμένη σε εσάς ή το βλέμμα του στραμμένο αλλού! Όταν λοιπόν υπάρχουν πράγματα που δεν θέλετε να μαθευτούν στον κοινωνικό σας περίγυρο, προλάβετε το "χαρτί και καλαμάρι" προσέχοντας ώστε τα παιδιά σας να μην σας ακούν όταν συζητάτε "απαγορευμένα" θέματα.

Επίσης, είναι λάθος οι γονείς να προχωρούν σε σοβαρές εκμυστηρεύσεις σε παιδιά μικρής ηλικίας πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται να βγουν παράρτημα. Και βέβαια χρειάζεται να είσαστε συνέχεια υποψιασμένο για το τι μπορεί να έχει πιάσει το ραντάρ τους για να βάλετε τέλος στη διαρροή προσωπικών πληροφοριών! Γιατί μπορεί το παιδάκι σας να βλέπει το αγαπημένο του παιδικό στην τηλεόραση αλλά σας ακούει που μιλάτε με την κολλητή σας στο τηλέφωνο. Και όπως έχουμε πει τα παιδιά περισσότερο ακούν παρά βλέπουν!

Φωτογραφία: Charlein Gracia / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube