27 Μαΐου 2021 READ

Βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία όλων

Βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία όλων

Η πανδημία δημιούργησε μία κατάσταση, κατά την οποία βρισκόμασταν μικροί και μεγάλοι συνέχεια μέσα στο σπίτι. Ο εγκλεισμός και η κατ’ επέκταση αποφυγή του ήλιου είναι πιθανό να δημιούργησε έλλειψη βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση δυνατών μυών και υγιών οστών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η μειωμένη κατανάλωση των πλούσιων σε βιταμίνη D τροφών, ο νέος τρόπος ζωής των παιδιών λόγω του εγκλεισμού, με τις περιορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, συνδέονται με την έλλειψη βιταμίνης D η οποία είναι υπεύθυνη για σκελετικές παθήσεις, κακή οδοντική υγεία, αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι αρκετά ηλιόλουστη, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, είναι αδύνατο να εμφανίζονται παιδιά με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Πολύ καλές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή μας αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και τα ιχθυέλαια. Τώρα που τα παιδιά μπορούν επιτέλους να παίζουν έξω, τώρα που η ηλιοφάνεια ακμάζει εν όψει καλοκαιριού δεν υπάρχουν περιθώρια για ανεπάρκειες και ελλείψεις. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν έξω τις ηλιόλουστες μέρες έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή με τον ήλιο, χωρίς όμως να καταφεύγετε σε υπερβολές καθώς η υπερέκθεση στον ήλιο, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει βλαβερές συνέπειες.

Φωτογραφία: Xavier Mouton Photographie / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube