01 Ιουνίου 2022 READ

Παγκόσμια ημέρα γονέων

Παγκόσμια ημέρα γονέων

Αφιερωμένη σε όλους τους στους γονείς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων που γιορτάζεται σήμερα, τονίζοντας έτσι τη σπουδαιότητα της αρμονικής ανάπτυξης της προσωπικότητάς των παιδιών μέσα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Το να είσαι γονιός είναι ένας ρόλος ζωής. Δεν εκπαιδευόμαστε, δεν προετοιμαζόμαστε για τις απαιτήσεις και τις ευθύνες που αυτός συνεπάγεται. Βασίζεται στην αγάπη, το ένστικτο και πολλές φορές στον αυτοσχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα χαριτωμένα αναπάντεχα, να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζονται, να πούμε όλα εκείνα τα κατάλληλα λόγια τις κρίσιμες στιγμές.

Γονιός είναι ένα επάγγελμα με αμοιβή τα φιλάκια, τις γκρίνιες, το θυμό, τα δάκρυα και τις αγκαλιές. Διαθέσιμος παντού και πάντα να προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου έστω και αν κάποτε κάνεις λάθος. Να βάζεις όρια και όπως σ’ αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά του παιδιού σου, αντέχεις το θυμό και τα δάκρυα του. Να επιτρέπεις στα παιδιά σου να αναπτύσσουν τις ικανότητές και τα ταλέντα που εκείνα έχουν, όχι αυτά που εσύ επιθυμείς ή ονειρεύεσαι. Να ακούς και να καταλαβαίνεις τι θέλει και τι λέει το παιδί σου. Να εκτιμάς αυτά που λέει και αισθάνεται.

Από τη στιγμή που γίνεται κάποιος γονιός επιβάλλεται να έχει γενικές γνώσεις ιατρού, εκπαιδευτικού, μηχανικού και πολλές αρμοδιότητες προκειμένου να είναι αντάξιος του ρόλου του και των προσδοκιών. Με άλλα λόγια ο ρόλος του γονέα χρειάζεται φαντασία και ευελιξία, αντοχή και κατανόηση και προφανώς δεν υπάρχουν συνταγές και μαγικές λύσεις που μπορούμε να καταφύγουμε προκειμένου να έχουμε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλοι μας έχουμε νιώσει πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός σήμερα. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί συναίσθημα, γνώση, υπομονή και κατανόηση.

Το σημαντικό όμως είναι οι γονείς να διαμορφώσουμε ένα κλίμα στην οικογένεια, μέσα στο οποίο το παιδί θα μάθει να παίρνει και να δίνει αγάπη και σεβασμό, να συνεργάζεται, να επικοινωνεί, να διαφωνεί, να χαίρεται, να λυπάται, να ξεπερνά εμπόδια, να διαμορφώνει υγιείς σχέσεις, να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματα του. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα το παιδί θα διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Το μεγαλύτερο όμως εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε ως γονείς στα παιδιά είναι η αγάπη. Για αυτό γονείς μην ξεχνάτε να δείχνετε με κάθε τρόπο τρυφερότητα και αγάπη στα παιδιά σας. Νιώστε περήφανοι για αυτή την αγάπη και στραφείτε σε αυτή όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Φωτογραφία: Nathan Dumlao / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube