03 Ιουνίου 2022 READ

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Τον Απρίλιο του 2018, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά, την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το ποδήλατο αποτελεί ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο άθλησης και αναψυχής. Η ποδηλασία είναι η μία μορφή άσκησης και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά καθώς φαίνεται ότι παιδιά και ποδήλατο έχουν μια φυσική έλξη ανάμεσά τους.

Το να μάθει ένα παιδί ποδήλατο είναι ένα κλασικό μεταβατικό στάδιο στη ζωή του και κάτι που αν το μάθει δεν το ξεχνά ποτέ! Ενισχύοντας στο παιδί σας την αγάπη για το ποδήλατο, του ανοίγετε μια πόρτα στη διασκέδαση, τον καθαρό αέρα και ατελείωτες περιπέτειες πάνω στους δύο τροχούς. Κρατείστε τα παιδιά σας ενεργά και απολαύστε όμορφες ποδηλατάδες μαζί τους βοηθώντας τα να περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Το να πηγαίνετε για ποδήλατο με την οικογένειά σας είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναπτύξετε περαιτέρω τις σχέσεις σας, ενώ συγχρόνως η άσκηση γίνεται διασκεδαστική για όλους. Στόχος δεν είναι η ταχύτητα, η απόσταση ή η αντοχή. Στόχος είναι μόνο η διασκέδαση ακόμα και αν αυτό σημαίνει συχνές στάσεις και τσιμπολογήματα προκειμένου τα παιδιά να έχουν τη διάθεση να το ξανά κάνουν. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία που παρέχονται από την ποδηλασία, δίνεται και ένα παιδαγωγικό έναυσμα καθώς είναι μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση επιτρέποντας στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το δικό τους σώμα και να αισθάνονται λιγότερο εκφοβισμένα από τους συνομηλίκους τους και το περιβάλλον τους. Επιλέξτε λοιπόν το ποδήλατο για τις μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις σας. Απολαύστε μία βόλτα στη φύση με τα παιδιά σας ή χρησιμοποιήστε το για τη μετακίνησή σας στη δουλειά κάνοντας την πόλη σας μια ποδηλατούπολη και συμβάλλεται έτσι στην ανάπτυξη της κουλτούρας για την ποδηλασία.

Φωτογραφία: @liz99 / Unsplash

 


 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube