05 Ιουνίου 2022 READ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου επιδιώκοντας να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στο πώς θα προστατέψουμε πραγματικά τον πλανήτη μας.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η βιοποικιλότητα. Οι κλιματικές αλλαγές και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αφορούν μόνο τις μελλοντικές γενιές αλλά και τη δική μας και των παιδιών όλου του κόσμου καθώς ενώ ευθύνονται λιγότερο από όλους για αυτήν είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της. Και αφού λοιπόν εμείς οι ενήλικες δεν μπορούμε να τους παραδώσουμε ένα περιβάλλον άθικτο ας τους δώσουμε τα εργαλεία για να μπορούν να το προστατεύσουν.

Η σωτηρία του πλανήτη είναι υπόθεση και των παιδιών. Τα παιδιά μπορούν, θέλουν και πρέπει να βοηθήσουν έμπρακτα, γιατί απλούστατα αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους διδάξουμε πώς να τον προστατεύουν. Κάθε γονιός έχει ηθική υποχρέωση να εμπνεύσει στα παιδιά του την αγάπη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Φροντίζοντας να αναθρέψουμε παιδιά με περιβαλλοντική συνείδηση, εξασφαλίζουμε πως θα εξελιχθούν σε άτομα που αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την ίδια την ύπαρξή τους.

Μικρές ή μεγάλες συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών μπορούν να τα φέρουν πιο κοντά στη φύση, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να τα δραστηριοποιήσουν οικολογικά. Έτσι, όχι μόνο θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση, αλλά παράλληλα τα ίδια θα διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε οικολογικές δραστηριότητες, εντός ή εκτός σπιτιού. Μια ευαισθητοποιημένη περιβαλλοντικά οικογένεια συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μπορούμε όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας για να σώσουμε τον πλανήτη, τη Γη και το πράσινο, ξεκινώντας από το ίδιο μας το σπίτι.

Το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας δράση. Όσο και αν νιώθουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ικανός να αλλάξει τον κόσμο, μικρές συνήθειες που τηρούνται ευλαβικά από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, εμάς και τα παιδιά μας.

Φωτογραφία: Juliane Liebermann / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube