21 Ιουνίου 2020 READ

H Γιορτή του Πατέρα

H Γιορτή του Πατέρα

Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Εμπνεύστρια ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της, που ήταν βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου και ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Η γιορτή αυτή είναι αφιερωμένη στο δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής των παιδιών, τους μπαμπάδες. Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας, δεδομένου ότι, πολύ συχνά. οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναγνώριση των θυσιών που κάνουν και οι μπαμπάδες για την ανατροφή και την ευτυχία των παιδιών τους.

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μπορεί να περιστρέφονται γύρω από την έννοια της μητρότητας, όμως o ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον της μητέρας καθώς οι αγωνίες που περνάνε τα δύο φύλα για την ανατροφή των παιδιών είναι το ίδιο δυνατές και η ευτυχία που τους προσδίδει ο ρόλος που έχουν αναλάβει είναι εξίσου απεριόριστη. Η γιορτή λοιπον του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Μεγαλωμένοι να μη δείχνουν τα αισθήματά τους και με λόγια που τελικά δεν ειπώνονται, δημιουργούν σχέσεις που κινούνται κάπου μεταξύ υπερπροστασίας και λατρείας. Αν λοιπόν η μητέρα είναι το ένα θεμέλιο της οικογένειας, ο πατέρας σίγουρα είναι το άλλο. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια έχει αλλάξει ριζικά. Οι στερεότυπες αντιλήψεις περασμένων χρόνων περί πλήρους φροντίδας των παιδιών από τη μαμά έχουν αλλάξει. Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού τους, από τις πρώτες κιόλας ώρες της ζωής του. Δείχνουν ανοιχτά τα συναίσθηματά τους και διεκδικούν ένα ίσο μερίδιο στην καρδιά του.

Το πατρικό ένστικτο έρχεται να συναγωνιστεί το μητρικό και να δώσει στα παιδιά αυτό που πραγματικά χρειάζονται, την παρουσία του πατέρα, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή ενός παιδιού, για την εξέλιξή του, τη συναισθηματική του ανάπτυξη, την νοημοσύνη, ακόμα και για την εκπαιδευτική του πορεία. Ο ενεργός ρόλος του πατέρα παίζει σπουδαίο ρόλο στην εδραίωση του συναισθήματος της ασφάλειας στην ψυχή του παιδιού. Καμία άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία, δεν είναι τόσο δυνατή όσο η ανάγκη της πατρικής προστασίας. Ο πατέρας θεωρείται ο προστάτης και ο υπερασπιστής της οικογένειας.

Μπορεί λοιπόν να λέμε ότι "Μάνα είναι μόνο μία", το ίδιο όμως ισχύει και για τον μπαμπά. Κανείς από τους δύο γονείς δεν μπορεί να αναπληρώσει τα καθήκοντα του άλλου. Το περιεχόμενο του ρόλου τους είναι ξεχωριστό και απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού και οι δύο γονείς καλούνται να έχουν καθημερινή παρουσία. Η πατρότητα είναι το ίδιο ευχάριστη και απαραίτητη στο παιδί με τη μητρότητα.

Σαφώς υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα, και τα καταφέρνουν και γίνονται εξαιρετικοί άνθρωποι, όπως υπάρχουν και παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς μητέρα, ή χωρίς κανέναν από τους δύο φυσικούς γονείς τους.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους τους μπαμπάδες! Χρόνια Πολλά σε όλες εκείνες τις πατρικές φιγούρες που έπαιξαν το ρόλο του μπαμπά, ακόμη κι αν δεν ήταν! Χρόνια Πολλά στους μπαμπάδες που "ζουν" μέσα μας! Χρόνια πολλά στον καλύτερο φίλο του γιου και στον μεγάλο και παντοτινό έρωτα της κόρης! Χρόνια πολλά σ' αυτόν, που μαζί με τη μαμά, δίνουν τη ζωή τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους μία καλύτερη!

Φωτογραφία: Mockaroon / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube