02 Ιουνίου 2021 READ

Ποια εξωσχολική δραστηριότητα ταιριάζει στο παιδί σας;

Ποια εξωσχολική δραστηριότητα ταιριάζει στο παιδί σας;

Πολλοί γονείς προβληματιζόμαστε σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης εξωσχολικής δραστηριότητας του παιδιού μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμερίσουμε τις δικές μας προσδοκίες αφού σύμφωνα με τους ειδικούς ο κανόνας είναι ένας και απαράβατος. "Αφήστε το παιδί να διαλέξει αυτό που θέλει!" Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψιν και μάλιστα χωρίς προκαταλήψεις ως προς το τι ταιριάζει καλύτερα στο δικό μας παιδί. Λάβετε υπόψιν τι ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας ανάλογα με το χαρακτήρα και την ηλικία του.

3-4 ετών: Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά αν και έχουν κατακτήσει τις περισσότερες κινητικές δεξιότητες δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους με ακρίβεια. Επίσης δεν είναι αρκετά ώριμα για να καταλάβουν και να εμπεδώσουν κανόνες και οδηγίες. Για αυτό όλες οι δραστηριότητες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα δηλαδή το παιχνίδι. Χορός σε μορφή δράσης και παιχνιδιού, μουσικοκινητική αγωγή και ζωγραφική είναι κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες που ιδανικά θα μπορούσαν να συμμετέχουν.

5-6 ετών: Ανάλογα με την ωριμότητα τους τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Να θυμάστε όμως ότι δεν ενδείκνυται να φορτώνεται υπερβολικά το πρόγραμμα τους γιατί είναι ακόμα μικρά και δεν αντέχουν την πίεση. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουν ρυθμική γυμναστική, τα πρώτα οργανωμένα μαθήματα ζωγραφικής, κεραμικής ακόμα και κολύμβηση ατομικά ή σε ομάδα.

7+ ετών: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν πλήρη έλεγχο των κινήσεων τους και καταλαβαίνουν ακόμα και σύνθετους κανόνες. Έτσι διευρύνεται η γκάμα των δραστηριοτήτων που μπορούν να συμμετέχουν. Σε αυτή την ηλικία σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας ή το ταμπεραμέντο του παιδιού. Έτσι μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα ποδοσφαίρου, να έχουν την πρώτη επαφή με αθλήματα που απαιτούν συντονισμό όπως το τένις, το σκι ή οι πολεμικές τέχνες.

Συνήθως μετά τα 8-9 μπορούν να ξεκινήσουν αθλήματα στίβου, μαθήματα χορού με απλές χορογραφίες ή να μάθουν παραδοσιακούς χορούς. Επίσης είναι μια καλή ηλικία να ξεκινήσουν και ενόργανη γυμναστική ή την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου καθώς και να συμμετέχουν σε χορωδίες. Κατά τη σχολική ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν και περισσότερο διανοητικά αθλήματα όπως ρομποτική ή σκάκι. Ωστόσο πριν ξεκινήσει το παιδί σας κάποια δραστηριότητα ιδιαίτερα αθλητική πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός του παιδιού ο οποίος πιθανόν να συστήσει και προληπτικό έλεγχο υγείας, ο οποίος πολλές φορές είναι υποχρεωτικός για κάποια αθλήματα.

Αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια μορφή μαθησιακής δυσκολίας είναι σημαντικό να ασχοληθεί με τα σπορ ή με μια δραστηριότητα όπου τα καταφέρνει καλά για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του που ίσως έχει κλονιστεί από τις επιδόσεις του στο σχολείο. Στην περίπτωση που είναι το παιδί είναι επιθετικό οι πολεμικές τέχνες μπορούν να μάθουν το παιδί να ελέγχει το θυμό του και να του διδάξουν την αυτοπειθαρχεία. Αν πρόκειται για ένα παιδί όπου έχει διάφορες φοβίες, όπως άγχος αποχωρισμού ή σχολική φοβία όπου ουσιαστικά "σαμποτάρουν" τη διάθεση του παιδιού να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα η παιγνιοθεραπεία ή το θεραπευτικό παραμύθι βοηθούν πολύ στην περίπτωση αυτή.

Γενικά καλό είναι να μη βιάζεστε ως προς την επιλογή της εξωσχολικής δραστηριότητας. Οι γονείς - από την πλευρά μας επιθυμούμε να δώσουμε στα παιδιά μας όλα τα εφόδια, πνευματικά και σωματικά παραφορτώνοντας όμως το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά τους. Τα παιδιά άλλωστε έχουν όλο το χρόνο για να ξεκινήσουν πράγματα, ενώ ο κανόνας "όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα" δεν ισχύει πάντα!

Φωτογραφία: Mariano Nocetti / Unsplash

 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube