07 Σεπτεμβρίου 2020 READ

Ο δεκάλογος των γονιών προς τα παιδιά πριν το σχολείο

Ο δεκάλογος των γονιών προς τα παιδιά πριν το σχολείο

Δείτε 10 από τις βασικότερες εκφράσεις των γονιών που όλοι λέμε και θέλουμε να τονίσουμε στο παιδί καθημερινά πριν το σχολείο.

1. «Ξύπνησε το παιδάκι μου;» Κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ για να ξυπνήσουμε νωρίς το πρωί. Έτσι θα έχουμε χρόνο να φάμε πρωινό, να πλύνουμε τα δόντια και να ετοιμαστούμε πριν το σχολείο.

2. «Είναι η τσάντα σου έτοιμη;» Η αμεσότητα που χρειάζεται κατά τις πρωινές ώρες ως προς την τήρηση του προγράμματος, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν γίνει προετοιμασία από το βράδυ. Ειδικά αν υπάρχουν πολλά παιδιά στην οικογένεια, τότε σίγουρα η συμβουλή αυτή είναι απαραίτητη.

3. «Το κολατσιό μη ξεχάσεις» Το παιδί στο σχολείο ξοδεύει τις πιο παραγωγικές του ώρες της μέρας εκεί. Χρειάζεται να τρέφεται σωστά και υγιεινά. Συχνά γεύματα, μικρά σνακ, πολλά υγρά και φρούτα, θα ήταν καλό να υπάρχουν καθημερινά μαζί του. 

4. «Δεν μαλώνουμε και είμαστε πάντα ευγενικοί» Αν κάτι μπορεί να χτίσει το ήθος του παιδιού και να διαμορφώσει μια ευγενική προσωπικότητα, είναι οι αρχές που δίνονται από την οικογένεια. Ό,τι πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει το παιδί ή για να μην αντιμετωπίσει, καλό θα ήταν να γίνονται συζητήσεις μέσα στην οικογένεια και να υπενθυμίζεται η αξία της ευγένειας και της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα υπόλοιπα παιδιά.

5. «Προσοχή και ησυχία στο μάθημα» Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή σε παιχνίδια, πειράγματα και διάσπαση προσοχής. Καλό θα ήταν να συμβουλεύετε τα παιδιά για την βελτίωση των μαθησιακών τους ικανοτήτων και της αρμόζουσας συμπεριφοράς τους απέναντι στον δάσκαλο ή και τους υπολοίπους. Μην αμελείτε να ελέγχετε την πρόοδό τους και να ενδιαφέρεστε ρωτώντας τους δασκάλους.

6. «Πάντα παιχνίδι μέσα στο προαύλιο» Τα παιδιά επηρεάζονται από φίλους και πολλές φορές γίνονται άτακτα και παίρνουν ρίσκα χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Καλό θα ήταν τα παιδιά να προσέχουν, να μη βγαίνουν εκτός σχολείου αν δεν σχολάσουν και να μην περνάνε ανεξέλεγκτα τους δρόμους καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι δίχως την επίβλεψη ενηλίκων.

7. «Αν δεν νιώσεις καλά, κάλεσε με» Μπορεί να συμβούν πολλά απρόοπτα κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό θα ήταν όταν το παιδί νιώσει μια αδιαθεσία, χτυπήσει ή του συμβεί κάτι, να έχει στο νου του ότι είστε διαθέσιμοι για εκείνο. Υπενθυμίστε του όταν και όποτε σας χρειαστεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

8. «Να πίνεις νερό» Πολλές φορές τα παιδιά ξεχνιούνται και από το πολύ παιχνίδι η έλλειψη ενυδάτωσης είναι μεγάλη. Φροντίστε να έχει πάντα μαζί του ένα παγούρι με δροσερό νερό για την υπόλοιπη μέρα.

9. «Να προσέχεις τα πράγματά σου» Από μικρά, με τη χρήση της σχολικής τους τσάντας, τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Θα πρέπει να έχουν στο νου τους μη χάσουν ή κλαπεί κάτι από όλα όσα κουβαλάνε μαζί τους και τους ανήκει.

10. «Καλημέρα, σ ’αγαπώ!» Μια φράση που συνοδεύεται από ένα γλυκό φιλί στο μέτωπο του παιδιού και μια σφιχτή αγκαλιά. Φτιάξτε τη διάθεση του για να μπορέσει να συνεχίσει τη μέρα του με αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Φωτογραφία: Jonathan Borba / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube