28 Σεπτεμβρίου 2022 STYLE

Η DPAM επιλέγει το οργανικό βαμβάκι

Η DPAM επιλέγει το οργανικό βαμβάκι

Τί είναι το οργανικό βαμβάκι; Το οργανικό βαμβάκι (ή αλλιώς βιολογικό βαμβάκι) καλλιεργείται με σύγχρονες μεν μεθόδους, χωρίς όμως επιβαρυντικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και είναι απαλλαγμένο από πολλά χημικά και τοξικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του συμβατικού βαμβακιού. Έτσι, το οργανικό βαμβάκι είναι φιλικό προς το δέρμα των ανθρώπων και ειδικότερα των μωρών και των παιδιών, που είναι πιο ευαίσθητο, καθώς επίσης και ασφαλές για την υγεία του ανθρώπου συνολικά και βεβαίως του περιβάλλοντος. Η παραγωγή του οργανικού βαμβακιού ελέγχεται και πιστοποιείται από διεθνείς οργανισμούς σε κάθε στάδιο, το ίδιο και τα ρούχα που παράγονται από οργανικό βαμβάκι . Οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται ρούχα από οργανικό βαμβάκι, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρακτικές, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στο τελικό προϊόν.

Γιατί να επιλέγουμε οργανικό βαμβάκι; Υπολογίζεται ότι το 25% του συνόλου των παρασιτοκτόνων χρησιμοποιούνται στην παραγωγή για το συμβατικό βαμβάκι! Το 47% των χημικών που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του βαμβακιού είναι χαρακτηρισμένα επίσημα ως «πιθανώς καρκινογόνα», «γνωστά καρκινογόνα» ή «δυνάμει καρκινογόνα». Η επεξεργασία που ακολουθεί και η βαφή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ρούχων είναι και αυτή μια χημική διαδικασία αρκετά επιβλαβής, κυρίως για τα ευαίσθητα δέρματα. Αντίθετα, για το χρωματισμό των οικολογικών ρούχων δεν χρησιμοποιούνται βαφές που περιέχουν βαριά μέταλλα, φορμαλδεΰδη και αζωχρωστικές, ενώ για τη λεύκανσή τους δεν χρησιμοποιείται χλωρίνη ή χλώριο. Σε αντίθεση με τα συνθετικά ρούχα, η επεξεργασία των οικολογικών γίνεται μέσω της μηχανικής – θερμικής οδού. Τα οικολογικά ή βιολογικά ρούχα είναι απαλά, δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Επιπλέον, λόγω των υλικών κατασκευής τους μας προστατεύουν από τους μύκητες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πρώτες ύλες των οργανικών ρούχων παράγονται σε βιολογικές καλλιέργειες χωρίς τη χρήση χημικών και μαζεύονται με το χέρι.

Ποια είναι η σχέση ρούχου-δέρματος; Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και ο φραγμός από τους ερεθισμούς του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς αποτελεί έναν προστατευτικό τοίχο για τα εξωτερικά επιβλαβή ερεθίσματα. Παρ’ όλα αυτά, το δέρμα μας αδυνατεί να εμποδίσει όλα τα αλλεργιογόνα, χημικά, μικρόβια και ερεθιστικές ουσίες που μας περιβάλλουν καθημερινά, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να απορροφάται και να προκαλείται ξηροδερμία, αλλεργικές αντιδράσεις, φλεγμονή και κνησμός. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα ενός βρέφους ή ενός παιδιού είναι μακράν πιο ευαίσθητο από αυτό ενός ενήλικα, ενώ το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Τα παιδιά παίζουν συνέχεια και παίζοντας ιδρώνουν, τότε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και ψάχνουν να αναπνεύσουν. Αυτό που τελικά αναπνέουν, είναι το ρούχο που φοράει το παιδί κατάσαρκα. Επομένως, όσο πιο πολλά συνθετικά ή συμβατικά ρούχα φορούν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος απορρόφησης τοξικών χημικών από το δέρμα τους και τόσο μεγαλύτερα τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Καθώς λοιπόν τα περισσότερα ρούχα σήμερα είναι προϊόντα της πετρελαιοβιομηχανίας, παρά της παραδοσιακής κλωστοϋφαντουργίας, το οργανικό βαμβάκι, είναι η ασφαλέστερη λύση για όλους και κυρίως για άτομα με αλλεργίες, εκζέματα, δερματίτιδες και ευαίσθητο δέρμα στις χημικές ύλες.

Η DPAM καλωσορίζει το οργανικό βαμβάκι! Θα το βρείτε σε όλα τα εσώρουχα και τα βρεφικά κορμάκια! Αναζητήστε την ειδική σήμανση επάνω σε κάθε είδος! Σύντομα και σε περισσότερα είδη της συλλογής DPAM!

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube