17 Σεπτεμβρίου 2020 READ

Τα παιδιά είναι οι καθρέπτες μας

Τα παιδιά είναι οι καθρέπτες μας

Μια πολύ διαφορετική σχολική χρονιά ξεκίνησε, καθώς η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στα σχολεία αλλά και στην καθημερινότητα παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών. Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο υπό νέες συνθήκες, λαμβάνοντας με το πρώτο κουδούνι νέα μηνύματα και πολλές πληροφορίες. Οι δάσκαλοι ανέλαβαν ένα ακόμα ρόλο, να δώσουν μαθήματα ζωής και υπευθυνότητας και οι δικαιολογημένα φοβισμένοι γονείς, βλέποντας τις αλλαγές που διαδραματίζονται να προσπαθούν να υπερασπιστούν τα παιδιά.

Τα παιδιά όμως μαθαίνουν μέσα από τα βιώματά τους τα οποία προέρχονται κυρίως μέσα από την οικογένεια. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που θα ζήσουν και οι πρώτες εικόνες και τα πρώτα ερεθίσματα τα δίνει η ίδια η οικογένεια. Τα μάτια των παιδιών είναι πραγματικά στραμμένα πάνω στους γονείς σε όλα τα ζητήματα. Οι γονείς είναι η κύρια πηγή των πρώτων εντυπώσεων και η δική τους προσέγγιση σε οποιοδήποτε θέμα θα καθορίσει και τη στάση που εν τέλει το παιδί θα υιοθετήσει.

Τα παιδιά είναι όπως τα σφουγγάρια και είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα μαθαίνουν. Όπως απορροφούν τη γνώση, έτσι απορροφούν, αξιολογούν και αφομειώνουν συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν τη ζωή που τα περιμένει. Μέσα στη μικρή κοινωνία της οικογένειας τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες, στοιχεία χαρακτήρα και το κυριότερο κοινωνική προσαρμογή όπου θα τα βοηθήσει να υπάρξουν και σε ένα μεγαλύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Τα παιδιά όμως επειδή είναι συχνά πιο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα από τους ενήλικες με την αμέριστη στήριξη των γονιών μπορούν ιδανικά να αναπτύξουν το αίσθημα σεβασμού και ασφάλειας τόσο ως προς τον εαυτό τους, όσο και ως προς τους άλλους.

Ίσως για τα πιο μικρά παιδιά αυτή την τόσο ιδιαίτερη σχολική χρόνια το πρώτο τους "ξεπόρτισμα" να μην ήταν το πιο όμορφο. Να μην ήταν αυτό που περίμεναν. Όμως αν υπάρχει αγάπη και ατελείωτη υπομονή από γονείς και δασκάλους τα παιδιά θα επιστρέφουν και πάλι σπίτι κάθε μέρα όλο ζωντάνια, ενθουσιασμένα και με χαμόγελο και θα εξιστορούν με λεπτομέρειες τις εκπληκτικές εμπειρίες που θα βιώνουν καθημερινά.

Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στα παιδιά πρώτα εμείς οι ενήλικες να καταλάβουν και να νιώσουν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον θαλπωρής αλλά και ασφάλειας.

Φωτογραφία: Gabby Orcutt / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube