08 Ιουνίου 2021 READ

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ μάς καλεί να βάλουμε τέλος στην παιδική κακοποίηση

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ μάς καλεί να βάλουμε τέλος στην παιδική κακοποίηση

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ - Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, ιδρύθηκε το 2008, με μοναδικό σκοπό την πρόληψη της κακοποίησης του παιδιού και τον πρώιμο εντοπισμό των σημαδιών της κακομεταχείρισης και της παραμέλησης του παιδιού, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση, πριν σημαδευτεί για πάντα η ενήλικη ζωή του παιδιού.

Οι δράσεις του ΕΛΙΖΑ έως σήμερα οδήγησαν στην εκπαίδευση χιλιάδων επαγγελματιών που φροντίζουν ή εργάζονται κοντά στα παιδιά για την εκπαίδευση και την ασφάλεια τους -εκπαιδευτικών, παιδιάτρων, νοσηλευτών, νομικών -εισαγγελέων, αστυνομικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο επαγγελματιών, σε όλη την Ελλάδα, που έχει τις κατάλληλες γνώσεις να αναγνωρίσει, να εντοπίσει και να παρέμβει αμέσως σε περιστατικά με υποψία κακοποίησης.

Το ΕΛΙΖΑ ίδρυσε την 1η Νοσοκομειακή Μονάδα για κακοποιημένα παιδιά στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπό τη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, ενώ προχωρά με τη δημιουργία της 2η Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών», στο ΠΓΝ Αττικόν υπό τη Γ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.

Η λειτουργία της 1ης Μονάδας εδώ και 3 χρόνια, μας έχει ήδη δείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας μονάδων σε όλη τη χώρα. Για το ΕΛΙΖΑ, κάθε παιδί πρέπει να έχει την παιδική ηλικία που του αξίζει και κάθε ενήλικας οφείλει αυτή την παιδικότητα να του την εξασφαλίζει, προκειμένου να οδηγηθεί με ασφάλεια, σωματική και ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Το ΕΛΙΖΑ εργάζεται, συνεργάζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί ό,τι αποδεδειγμένα βοηθά στην πρόληψη της κακομεταχείρισης και της παραμέλησης του παιδιού και θα συνεχίζει να το κάνει έως τον τελικό του στόχο: Την εξάλειψη της Βίας στα Παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΙΖΑ

Αυτήν την περίοδο το σωματείο ΕΛΙΖΑ ολοκληρώνει τα ακόλουθα προγράμματα:

1. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναγνώρισης της σεξουαλικής κακοποίησης που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή και της Αστυνομίας - Εισαγγελίας. Το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με τα Yale University (John Leventhal) και Dartmouth College (Oral Resmiye), με επικεφαλής την Δρ. Αλεξάνδρα Σολδάτου, υπεύθυνη της μονάδας φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού, στο Π. & Α. Κυριακού, Παίδων. Το πρόγραμμα αφορά εκπαιδεύσεις σε 6 πόλεις της Ελλάδας συν την Αθήνα, καθώς και την ανάπτυξη εργαλείων, όπως Πρωτόκολλο κ.λπ.

2. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναγνώρισης της σωματικής κακοποίησης που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας. Το πρόγραμμα εκπονείται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής την Δρ. Αλεξάνδρα Σολδάτου, υπεύθυνη της μονάδας φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, στο Π. & Α. Κυριακού, Παίδων. Το πρόγραμμα αφορά εκπαιδεύσεις σε 6 πόλεις της Ελλάδας συν την Αθήνα.

3. Ολοκλήρωση της τελικής φάσης αξιολόγησης του ψηφιακού προγράμματος «Ασφαλές Άγγιγμα», με σκοπό να επιλέγεται από τους δασκάλους σε όλη την Ελλάδα, ως μάθημα εκπαίδευσης των παιδιών στην προστασία τους από τη σεξουαλική κακοποίηση. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2021. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να εξασφαλίσουμε ότι το «Ασφαλές Άγγιγμα» θα γίνει υποχρεωτικό και όχι επιλογής των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επικεφαλής: Τίνια Απέργη, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας

4. Ολοκλήρωση της 2ης Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

5. Ολοκλήρωση προγράμματος εκπαίδευσης 1.500 Αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα για τη διαχείριση περιστατικών παιδιών με υποψία κακοποίησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη διάχυση Πρωτοκόλλου σε 90 τμήματα σε όλη τη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Σωματείου ΕΛΙΖΑ πατήστε εδώ

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube