14 Ιουλίου 2021 READ

Πρώτη φορά ποδήλατο

Πρώτη φορά ποδήλατο

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και δεν υπάρχει καλύτερο timing από αυτό που διανύουμε τώρα για να ξεκινήσει το παιδί σας μια καινούρια δραστηριότητα. Τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν ποδήλατο, τους προκαλεί χαρά, ευεξία και η ταχύτητα απογειώνει την αδρεναλίνη τους. Πάντα με ασφάλεια και δική σας επίβλεψη, ετοιμαστείτε για πολλές βόλτες.

Τι ποδήλατο να πάρω; Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί ανεβαίνει σε ποδήλατο, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα ποδήλατο στο ύψος του και όχι ψηλότερο με σκοπό να μην χάνει την ισορροπία του εύκολα και τα πόδια του να εφάπτονται στο έδαφος με ευκολία.

Χρειάζονται βοηθητικές ρόδες; Βασική προϋπόθεση για τις πρώτες βόλτες είναι η χρήση βοηθητικών ροδών. Χωρίς αυτό, θα είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν τα παιδιά να ισορροπήσουν χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Έπειτα από 2-3 βόλτες με βοηθητικές, αφαιρέστε τις και προσπαθήστε μόνο με τις 2 ρόδες.

Που να πάω; Φορτώστε το ποδήλατο στο αμάξι και πηγαίντε σε μια ερημική τοποθεσία με ομαλή άσφαλτο για να είναι πιο εύκολο στο παιδί να ισορροπήσει και να μην υπάρχει περιορισμός χώρου ή κίνδυνος από διερχόμενα και σταθμευμένα οχήματα.

Τι πρέπει να του δείξω πρώτα; Με δική σας καθοδήγηση, συμβουλέψτε το παιδί, δείξτε του τρόπους να πιάνει το τιμόνι και να τοποθετεί το σώμα του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην πέσει. Κρατήστε του καλύτερα τη σέλα παρά το τιμόνι γιατί μπορεί εύκολα να χαθεί ο έλεγχος και η ισορροπία του. Αφήστε το να ισορροπεί όσο περισσότερο μπορεί πάνω σε ακινητοποιημένο ποδήλατο για να συνηθίσει το βάρος του ποδηλάτου και να εξοικειωθεί πάνω στη σέλα.

Να το αφήσω να τρέξει ή όχι; Στην αρχή σιγά-σιγά και μετά λίγο πιο γρήγορα. Πρέπει να μάθει να μετακινεί το τιμόνι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνει ισορροπία. Όταν πάει να πέσει δεξιά, θα πρέπει το τιμόνι να στρίβει δεξιά, παρομοίως και για την αριστερή πλευρά. Το ποδήλατο χρειάζεται ελαστικότητα και έλεγχο της ταχύτητας ή του φρεναρίσματος.

Οδήγηση με φρεναρίσματα ή χαμηλή ταχύτητα; Ελέγξτε τα φρένα και μάθετέ του να μην είναι απότομος, καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί εάν έχοντας ανακτήσει ταχύτητα εκείνο φρενάρει δυνατά. Είτε με χαμηλή είτε με μέτρια ταχύτητα, για αρχή τα φρένα θα τα χρησιμοποιεί συχνά. Όλα με μέτρο και όποτε νιώθει πως χάνει ισορροπία αμέσως στέκεται με τα πόδια στην άσφαλτο και φρενάρει ομαλά.

Τι θα πρέπει να έχω μαζί μου σαν μαμά; Πέρα από το ποδήλατο, το παιδί σας και καλή διάθεση, θα χρειαστείτε αρκετά ακόμα μαζί σας. Καλό θα ήταν τις πρώτες φορές να λάβετε ορισμένα μέτρα προστασίας όπως για παράδειγμα, κράνος ή επιγονατίδες για μείωση τραυματισμών, οι οποίοι ιδιαίτερα τις πρώτες φορές θα είναι δεδομένοι. Φροντίστε κ εσείς αν έχετε απομακρυνθεί από το σπίτι, να έχετε μαζί σας είδη πρώτων βοηθειών εάν το παιδί χτυπήσει. Νερό, καπέλο και σνακ είναι must για να ξαποστάσει το παιδί και να κάνει ένα διάλλειμα από τη προσπάθεια του.

Φωτογραφία: David Clarke / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube