18 Ιουλίου 2019 READ

Παιδικές ζωγραφιές και η ερμηνεία τους

Παιδικές ζωγραφιές και η ερμηνεία τους

Πόσο όμορφο συναίσθημα το να δημιουργείς χωρίς περιορισμούς και ό,τι σκεφτείς να μπορείς να το αποτυπώσεις σε ένα λευκό χαρτί! Έντονα χρώματα ή απαλές σκιάσεις, γεωμετρικά σχέδια ή μουτζούρες, όλα έχουν τη δική τους σημασία και μπορούν να μεταφράσουν τη συμπεριφορά και άλλα χαρακτηριστικά των παιδιών. Όλα τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά κατά την ευαίσθητη παιδική ηλικία, γίνονται αφορμή για δημιουργική σκέψη και πολλά πρόσωπα, ζώα ή αντικείμενα που έχουν δει, πρωταγωνιστούν στις καλλιτεχνίες τους. Εάν κάτι απασχολεί το παιδί, θα φανεί στο χαρτί, αντίστοιχα όταν είναι χαρούμενο, ο ενθουσιασμός και η γαλήνη της ψυχής του θα πάρουν μορφή. Μιλήστε μαζί τους σε κάθε περίπτωση, ενθαρρύνετέ τα να εκφράζονται με τη ζωγραφική όσο είναι μικρά, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί για εσάς μία δίοδο στα όνειρα και τις σκέψεις τους.

Πιο αναλυτικά, ορισμένα παραδείγματα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα!

Α. Η απεικόνιση ενός σπιτιού είναι από τα πιο βασικά σύμβολα και εύκολο στο να το σχηματίσει ένα παιδί. Συμβολίζει την ισορροπία και την ολοκλήρωση στη ζωή του. Όταν θα δείτε ζωγραφισμένα πολλά παράθυρα, αυτό σημαίνει εξωστρέφεια, επικοινωνία και ότι δεν νιώθει μοναξιά. Ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν όταν δείτε λίγα ή καθόλου παράθυρα, μικρό σπίτι και ημιτελές.

Β. Μεγάλα ανθρωπάκια που απεικονίζουν τα μέλη της οικογένειας, δείχνουν ότι αγαπάει πολύ τους γονείς ή τα αδέλφια του. Όταν το μέγεθος τους καλύπτει μεγάλη έκταση του χαρτιού δείχνει ότι μονοπωλεί το ενδιαφέρον του η οικογενειακή θαλπωρή και η αγάπη που δέχεται είναι απλόχερη. Αντιθέτως, όταν σχηματίζει φιγούρες χωρίς πολλές λεπτομέρειες, σε μικρό μέγεθος, μακριά από το κέντρο του χαρτιού ή απλά δεν ζωγραφίζει καθόλου κάποια μέλη, σημαίνει ότι δεν είναι κοντά σε αυτά τα άτομα, ίσως ζηλεύει ή δεν τα συμπαθεί.

Γ. Εάν παραλείψει την αποτύπωση του ίδιου του του εαυτού στη ζωγραφιά σε περίπτωση που έχει σχεδιάσει όλη την οικογένεια, αυτό δείχνει έλλειψη αυτοεκτίμησης, η προσοχή που του δίνετε δεν είναι αρκετή ή ντρέπεται για το παρουσιαστικό του.

Δ. Όταν χρησιμοποιεί πολλά χρώματα, σχεδιάκια ή λεπτομέρειες της φύσης, συμβολίζει ένα παιδί χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και δραστήριο. Εάν η ζωγραφιά του δεν είναι τόσο πλούσια σε χρώματα και σχέδια, δείχνει ότι βαριέται, νιώθει μοναξιά και δεν εντυπωσιάζεται εύκολα.

Ε. Η επιλογή έντονων χρωμάτων συμβολίζει ένταση στην ψυχολογία του τη στιγμή που ζωγραφίζει. Η αδρεναλίνη, η έντονη αγάπη και η όρεξη για παιχνίδι & δημιουργία αποτυπώνονται στο χαρτί με χρώματα που μαγνητίζουν το βλέμμα. Εάν από την άλλη αγαπάει τα ήσυχα χρώματα, σημαίνει πως υπάρχει γαλήνη και ηρεμία μέσα του.

Ζ. Εάν δείτε ότι το παιδί ζωγραφίζει κατ’ αποκλειστικότητα τα ίδια μοτίβα, με τα ίδια χρώματα, μουτζουρώνει και εκνευρίζεται αν κάτι πάει λάθος ή αν χρησιμοποιεί περίεργη θεματολογία στις ζωγραφιές του με σχέδια τρομακτικά ή αρκετά σκουρόχρωμα, καλό θα είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού ή δασκάλου. Οι εφιάλτες και οι άγριες εικόνες που βλέπει χωρίς να πρέπει, στοιχειώνουν τη σκέψη του, το κάνουν πιο ευάλωτο και, αυτομάτως, πιο βίαιο.

Φωτογραφία: Erika Fletcher / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube