23 Αυγούστου 2019 READ

Πέντε συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό

Πέντε συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό

Η επιστροφή στο σχολείο κάθε Σεπτέμβρη συνοδεύεται και από αρρώστιες όπως η γρίπη, οι ωτίτιδες ή διάφορες ασθένειες, από τις οποίες όμως με τα κατάλληλα βήματα μπορούμε να προστατευτούμε. Μία ασθένεια βγάζει από το πρόγραμμά του ένα παιδί, ενώ μπορεί να το καθηλώσει για μέρες σε ένα σπίτι διαταράσσοντας την καθημερινότητά του. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Ποιες είναι λοιπόν οι πέντε απλές αλλά σημαντικές συμβουλές που είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν τα παιδιά σας, ώστε να μην αρρωστήσουν ποτέ;

Αρχικά, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το α και το ω για να παραμείνει ένα παιδί υγιές. Θυμίστε τους καθημερινά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Πολλές φορές τα παιδιά βιάζονται να παίξουν ή ξεχνάνε να πλύνουν τα χέρια τους πριν το φαγητό. Είναι σημαντικό πριν κάθε γεύμα και μετά από κάθε επίσκεψη στο μπάνιο να τα πλένουν πολύ καλά.

Επιλέξτε μαζί με τα παιδιά σας την άσκηση ως εξωσχολική δραστηριότητα, αλλά και ως τρόπο ενδυνάμωσης του οργανισμού. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άσκηση μέσα από ένα άθλημα ενισχύει το ανοσοποιητικό. Όσο περισσότερο σε φόρμα είναι ένα παιδί τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αρρωστήσει.

Οι μαθητές, έχουν μια απαιτητική καθημερινότητα. Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός, για να έχει δυνάμεις ο οργανισμός για να αντισταθεί σε οποιαδήποτε απειλή. Ακολουθήστε τα όρια που αφορούν τον ύπνο και την υγεία, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη οδηγία του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον ύπνο (NSF). Σύμφωνα με αυτή τα παιδιά 3-5 ετών είναι αναγκαίο να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες, τα παιδιά 6-13 μεταξύ 9 και 11 ωρών και οι έφηβοι 14-17 ετών από 8 έως 10 ώρες την ημέρα. Η οδηγία αυτή είναι ενδεικτική, καθώς ο ύπνος που χρειάζεται το κάθε παιδί εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Σίγουρα όμως μας δίνει μια γενική εικόνα για να προσέχουμε, ώστε να ξυπνάει γεμάτο ενέργεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πορτοκαλιού μας προστατεύει από πολλές ασθένειες. Κάθε πρωί φροντίστε μαζί με το πρωινό του το παιδί να «ξυπνάει» και με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Έτσι αυξάνεται η συγκέντρωσή του στα μαθήματα και έχει πνευματική εγρήγορση. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών.

Προτρέψτε το παιδί σας ώστε να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή καθημερινά. Μια υγιεινή πρόταση για το πρωινό πριν το σχολείο θα ήταν 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με φυτική μαλακή μαργαρίνη, λίγο μέλι, και 1 φρούτο ή χυμό. Ο χυμός πορτοκαλιού που αναφέραμε παραπάνω είναι μια ιδανική επιλογή. Για τα σνακ του σχολείου επιλέξτε και φρούτα, όπως 1 μπανάνα, 10 κεράσια, 2 σύκα, 2 δαμάσκηνα ή 5 φράουλες. Επίσης, ακολουθήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, όπως είναι το βράσιμο, το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα τηγανιτά. Τέλος, προτιμήστε να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα δημητριακά, ο αρακάς, τα λαχανικά και το ψωμί ολικής αλέσεως και βέβαια μη παραλείψετε τα αβγά.

Φωτογραφία: Hannah Tasker / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube