02 Σεπτεμβρίου 2019 READ

Σχολική τσάντα. Δώστε σημασία!

Σχολική τσάντα. Δώστε σημασία!

Κασετίνες, τετράδια, βιβλία, μπλοκ ζωγραφικής και ένα σωρό άλλα μικροπράγματα συνθέτουν το περιεχόμενο μιας σχολικής τσάντας με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε ασήκωτο βάρος για τις μικρές και ευαίσθητες πλατούλες των μικρών κουβαλητών.

Συχνά λοιπόν η πολυπόθητη σχολική τσάντα "κατηγορείται" για προβλήματα όπως σκολίωση ή κύφωση. Πώς λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη τσάντα για μια σχολική χρονιά χωρίς πόνους; Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής; Η σωστή τσάντα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος! Το κατάλληλο μέγεθος και τα λουριά της είναι δείκτης ασφαλείας για μια σχολική τσάντα. Είναι σημαντικό να προτιμώνται οι τσάντες με φαρδιά λουριά, με βάτες αλλά και με βάτα στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού). Αν θέλετε, προτιμήστε τσάντες που δένουν και στη μέση ώστε να είναι πιο σταθερές και να μη δυσκολεύουν το παιδί στο περπάτημα. Η κατανομή των βιβλίων μέσα στην τσάντα χρειάζεται να γίνεται ομοιόμορφα για να ισοσταθμίζεται το βάρος στην πλάτη. Τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας. Ειδικά τα μικρά παιδιά που φτιάχνουν την τσάντα τους με τη βοήθειά σας, φροντίστε να κουβαλούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Αν έχετε την υποψία ότι το παιδί φορτώνει την τσάντα του άσκοπα, ζητήστε την γνώμη του δασκάλου για τα απαραίτητα τετράδια και βιβλία που πρέπει να έχει μαζί του αναλόγως το πρόγραμμα της ημέρας. Μια σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10-15% του συνολικού βάρους του παιδιού και ένδειξη ότι η τσάντα είναι υπερ-φορτωμένη είναι ότι το παιδί δυσκολεύεται να την κουβαλήσει. Μια σχολική τσάντα με τροχούς είναι επίσης μια εναλλακτική λύση για τα παιδιά γιατί έτσι δεν αναγκάζονται να την κουβαλούν. Αν όμως πρέπει να ανέβουν σκάλες για την αίθουσα διδασκαλίας τότε απορρίψτε τη! Η τσάντα πρέπει να σηκώνεται και να φοριέται σωστά! Δείξτε στο παιδί με ποιο τρόπο πρέπει να σηκώσει την τσάντα και με ποιο τρόπο πρέπει να τη φορέσει. Ποτέ στον ένα ώμο και ποτέ με τα λουριά πολύ στενά! Με τα μεγαλύτερα παιδιά που συνήθως αρέσκονται να φτιάχνουν μόνα τους την τσάντα τους γιατί δεν τους αρέσει να την "ψαχουλεύουμε..." συζητήστε μαζί τους και συμβουλέψτε τα για τις συνέπειες μιας "κακοφορεμένης" τσάντας. Σε κάθε περίπτωση αν τα παιδιά σας σας παραπονούνται για πόνους στην πλάτη, δεν είναι τόσο δραστήρια όσο παλιότερα και αλλάζουν τρόπο στη στάση που κοιμούνται, μην το αγνοήσετε. Απευθυνθείτε σε ένα ειδικό για να προλάβετε καταστάσεις που μπορεί να επιβαρύνουν το παιδί σας στο μέλλον. Καλή σχολική χρονιά!

Φωτογραφία: Jeremy bishop / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube