26 Σεπτεμβρίου 2021 READ

Γονείς και Δάσκαλοι

Γονείς και Δάσκαλοι

Σε ένα μύθο του Αισώπου μια καρακάξα και μια κουκουβάγια μάλωναν ποια έχει το πιο όμορφο παιδί και φυσικά η καθεμιά έλεγε ότι το δικό της παιδί είναι ομορφότερο. Και πώς μπορεί να πείσει κανείς μια μητέρα ότι το παιδί της δεν είναι το τελειότερο παιδί επί της γης ή ότι στο σχολείο δεν είναι ο καλύτερος μαθητής, ειδικά αν πρόκειται για παιδί των πρώτων τάξεων του Δημοτικού; Ακόμα πιο δύσκολο είναι να καταφέρει ο δάσκαλος να πείσει ένα γονιό ότι το παιδί του είναι άτακτο ή ότι δεν έχει κλίση στα μαθηματικά χωρίς να παρεξηγηθεί ή να κατηγορηθεί για μεροληψία. Κάπως έτσι οι γονείς συχνά κατηγορούν τους δασκάλους ότι δε δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή και ότι δε βλέπουν πόσο τέλειο είναι το παιδί τους. Δυσφορούν με την μεγάλη ποσότητα ύλης που τους βάζει για το σπίτι, διαφωνούν αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μεθόδους, αρνούνται να παραδεχτούν την έννοια «μαθησιακές δυσκολίες» και βασικά θέλουν αποκλειστικότητα στα παιδιά τους. Από την άλλη πλευρά οι δάσκαλοι κατηγορούν τους γονείς ότι παρεμβαίνουν στη δουλειά τους, ότι είναι επιφυλακτικοί απέναντι τους και δεν λαμβάνουν υπόψιν αυτά που τους λένε, ότι τους αποδίδουν ευθύνες για κάθε δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί τους και έτσι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τους υποδεικνύουν τι να κάνουν θίγοντας το επαγγελματικό τους κύρος. Η αιτία σε κάθε περίπτωση είναι η λανθασμένη προσέγγιση και η όχι και τόσο σωστή επικοινωνία.

Ο δάσκαλος είναι στη ζωή των παιδιών πολλές ώρες, άρα είναι αυτονόητο πως πρέπει να τον γνωρίζετε και να έχετε καλές σχέσεις μαζί του γιατί και εσείς σαν γονείς μπορείτε να συμβάλλετε θετικά στο έργο του. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε για να χτίσετε μια σωστή συνεργασία; Η όποια προσέγγιση προς το δάσκαλο του παιδιού σας θα πρέπει να γίνετε με ευγένεια! Αν δεν υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός από εσάς τους γονείς είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα βρείτε ένα πρόθυμο συνεργάτη. Δώστε χώρο και χρόνο για να σας ενημερώσει για το παιδί σας και σκεφτείτε τις ερωτήσεις που θα θέλατε να του απευθύνεται. Δείξτε εμπιστοσύνη στα λόγια και στο έργο του και αναγνωρίστε την προσπάθειά του. Οι εκπαιδευτικοί έχουν πείρα με πολλά παιδιά και έχουν ενδιαφέρον και ευαισθησία για αυτά, καθώς για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα γίνονται και δικά τους παιδιά. Μην διστάσετε να συζητήσετε μαζί τους οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αποχωρώντας από την συνάντηση που είχατε μαζί τους πείτε "ευχαριστώ" για το χρόνο που σας διέθεσαν. Ακόμα και αν έχετε διαφορετική άποψη για τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν το παιδί σας ή θεωρείτε ότι το βαθμολογούν αυστηρά ή ότι του κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις, του επιβάλλουν συχνά τιμωρίες και δεν το ενθαρρύνουν, διαλέξτε τις μάχες αν θέλετε να έχετε μια σοβαρή αντιμετώπιση από το δάσκαλο. Αν τον παίρνετε από τα μούτρα κάθε φορά που σας λέει κάτι για το παιδί σας, θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο και θα δυσκολέψει την επικοινωνία σας μαζί του. Ειδικά στην πρώτη σας συνάντηση επιλέξτε να είστε διερευνητικοί και όχι σε θέση άμυνας! Σοφό από μέρους σας θα ήταν να βεβαιώνεστε πριν αμφισβητήσετε τα λεγόμενα του. Ακούστε προσεχτικά, είτε έχει να σας πει αρνητικά είτε θετικά σχόλια.

Και επειδή και οι δάσκαλοι είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουν όρια και δεν αγγίζουν το τέλειο μπορεί ενδεχομένως να παραφερθούν. Σαφώς δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν εκπαιδευτικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους καταδικάσετε. Αν πχ. η κόρη σας με τις αταξίες της έφτασε τη δασκάλα της στα όρια της, με αποτέλεσμα να την βγάλει από την τάξη, δεν σημαίνει ότι βιαιοπράγησε! Η σωματική τιμωρία δεν αποτελεί διδακτική μέθοδο και οι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν την τάξη με άλλες μεθόδους. Μην καταφεύγετε με το παραμικρό στον διευθυντή και αυτό γιατί δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος με το παιδί σας αλλά γνωρίζει τον διδάσκοντα. Για αυτό πριν καταφύγετε σε εκείνον χρειάζεται να είστε απόλυτα ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης του δασκάλου.Επιπλέον, η απειλή ενός «μπαμπούλα» πάνω από το έργο του δασκάλου υποβιβάζει την ποιότητα του μαθήματος που κάνει. Ο ρόλος του δασκάλου είναι αυτός του παιδαγωγού και όχι του διασκεδαστή! Ο δάσκαλος έχει υποχρέωση να πείσει το παιδί σας για την αξία της μόρφωσης και να το βοηθήσει να ανακαλύψει τις ιδιαίτερες κλίσεις του. Να διδάξει στα παιδιά σας ανάγνωση και γραφή με συγκεκριμένες, σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Αυτό του επιτρέπει να διακρίνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μικρών μαθητών. Όταν λοιπόν σας εφιστά την προσοχή, το κάνει για το καλό του παιδιού σας, για να το βοηθήσει και όχι για να κατηγορήσει το παιδί ή εσάς τους γονείς. Για αυτό λοιπόν γίνετε σύμμαχοι στην επιτέλεση του τόσο σημαντικού έργου τους.

Φωτογραφία: Rachel / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube