11 Δεκεμβρίου 2021 READ

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Η UNICEF, (Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα παιδιά - θύματα της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης. Δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον 190 χώρες στον κόσμο και τα έσοδά της προέρχονται από κυβερνητικά προγράμματα κρατών αλλά και ιδιώτες.

Στόχος της UNISEF είναι να προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια όπου χρειάζεται με αναπτυξιακά προγράμματα. Χρειάστηκε και στην Ελλάδα η βοήθεια της UNISEF από το 1949 έως τα τέλη της δεκαετίας του 60 ενώ συνεχίζεται μέχρι σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμών σε παιδιά περιθωριοποιημένων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Παρόλη την προσπάθεια της UNISEF, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια εξακολουθούν καθημερινά να αντιμετωπίζουν ανισότητες και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ανήλικοι πεθαίνουν από ασθένειες ή πέφτουν θύματα πολεμικών συγκρούσεων ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τα βασικά (τροφή, στέγη και καθαρό πόσιμο νερό). Πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση ενώ σε άλλα ασκείται ψυχολογική και σωματική βία.

Τα παιδιά είναι το μέλλον και χρειάζονται φροντίδα και αγάπη. Ας το θυμόμαστε όχι μόνο στις γιορτές αλλά και κάθε μέρα και ας βοηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη λύση των προβλημάτων τους.

Φωτογραφία: Piron Guillaume / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube