16 Ιανουαρίου 2022 READ

To be or not to be… a vegan kid?

To be or not to be… a vegan kid?

Και ναι… και όχι! Το να είσαι vegan είναι κάτι που ακούγεται πολύ συχνά στην σύγχρονη κοινωνία και κάθε χρόνο ο αριθμός όσων αποφασίζουν να πάρουν αυτό τον δρόμο, αυξάνεται. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάτι επικίνδυνο, καθώς όσοι είναι πιστοί ακόλουθοι μιας τέτοιας ιδεολογίας, φροντίζουν στην διατροφή τους να έχουν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που θα είχε μια απλή μεσογειακή διατροφή. Είναι επιλογή τους, σε άμεση συνάρτηση με τα πιστεύω τους, να καταναλώνουν φυτικά προϊόντα και όχι ζωικές επιλογές.

Παρόλα αυτά, είναι σωστό να μυούμε τα παιδιά σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής από μικρή ηλικία; Οι απόψεις διίστανται και η επιλογή είναι δικιά σας, για να αποφασίσετε, εσείς σαν γονείς, τι είναι καλύτερο για το παιδί.

Η μια άποψη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να γίνουν τα παιδιά vegan. Μπορεί να αποτελεί μια πολύ σύγχρονη και ιδιαίτερη αντίληψη, ωστόσο υπήρχε ανέκαθεν. Η αντικατάσταση ζωικού λίπους, κρεάτων και παραγώγων του, μπορεί να γίνει από φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς ή φυτικές ίνες. Επιπλέον, εμπλουτισμένα τρόφιμα ή η διατροφική μαγιά μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν απόλυτα, τις τροφές που δεν καταναλώνονται. Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά μια τέτοια διατροφή, καθώς αποφεύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επικίνδυνων, βλαβερών ουσιών, που μελλοντικά ενδεχομένως και να οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες.

Η άλλη άποψη, υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα. Καθώς μεγαλώνουμε σε μια χώρα πλούσια σε φρέσκο κρέας, άφθονη αλιεία και πεντανόστιμες τροφικές επιλογές, οι γονείς θεωρούν «ταμπού» να αποχωριστούν τέτοιες διατροφικές συνήθειες. Και πόσο μάλλον, όταν αυτές τις διατροφικές συνήθειες πρέπει να τις ακολουθησουν τα παιδιά. Ο φόβος για την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών, η έλλειψη σιδήρου και η ενδεχόμενη υπανάπτυξη του οργανισμού, είναι μερικές από τις σκέψεις που τριγυρνούν στο μυαλό. Οι υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια απαιτούν την κατανάλωση όλων των μονάδων της τροφικής αλυσίδας. Μπορεί η αφαίρεση του κρέατος από τη διατροφή των παιδιών να μην επηρεάζει, ωστόσο τα παράγωγα του, όπως τα γαλακτοκομικά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπούν.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει ανάγκη από διαφορετικές ποσότητες, βιταμίνες και αντιμετώπιση. Το κεφάλαιο «διατροφή» παίζει τεράστιο ρόλο στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, και οπωσδήποτε, όποια απόφαση κι αν ακολουθήσουν οι γονείς για το αν τα παιδιά υιοθετήσουν μια vegan διατροφή, εξαρτάται από το εάν και εφόσον ο οργανισμός τους δεν δείχνει κάποια έλλειψη ή αν υγεία τους τους το επιτρέπει. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός απέναντι στα ζώα, τη φύση αλλά και τον ίδιο μας τον οργανισμό είναι μεγάλη υπόθεση. Στόχος είναι η ισορροπία, τόσο μέσα όσο και έξω, παντού γύρω μας, για εμάς και τα παιδάκια μας!

Φωτογραφία: Tanaphong Toochinda / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube