28 Ιανουαρίου 2022 READ

Μεγαλώνοντας ευγενικά παιδιά

Μεγαλώνοντας ευγενικά παιδιά

Είναι αλήθεια ότι ο πατροπαράδοτος όρος "σεβασμός" μοιάζει λίγο αναχρονιστικός στις μέρες μας. Για πολλούς από εμάς στην προσπάθεια μας να μεγαλώσουμε παιδιά αυτόνομα, ακόμα και η λέξη "σεβασμός" μοιάζει παλιομοδίτικη και αποκτά αρνητική χροιά. Αν και τα παιδιά δεν αποτελούν μοντέλα αλτρουιστικής συμπεριφοράς, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να σέβονται τους μεγαλύτερους και να νοιάζονται για τους άλλους ανθρώπους. Μπορούμε μεν να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να τους μαθαίνουμε με ωραίο τρόπο ότι σε κάποια πράγματα ως έμπειροι ενήλικες έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο και πρέπει να κατανοήσουν από νωρίς ότι οι καβγάδες, τα πείσματα και οι σκηνές από μέρους τους δεν οδηγούν πουθενά.

Βάζουμε λοιπόν αμέσως... 'Ορια! Αυτό ηρεμεί το παιδί και του προσφέρει την απαραίτητη πεποίθηση ότι κάποιος άλλος, πιο ώριμος ,που ξέρει καλύτερα από αυτό, το καθοδηγεί. Και αυτή είναι μια πηγή ασφάλειας για αυτό ακόμα και αν αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις!

Επισημαίνουμε την αγένεια. Εξηγούμε σταθερά και ήρεμα στο παιδί μας κάθε φορά που ξεφεύγει από τα όρια ότι η συμπεριφορά του δεν έχει θετικά αποτελέσματα αλλά αντιθέτως φέρνει αρνητικές συνέπειες, δίνοντας κατανοητά παραδείγματα και εξηγώντας πως αισθανόμαστε.

Δημιουργούμε μία συνέπεια. Αν το παιδί μας, μας μιλήσει με τόνο και ύφος απαράδεκτο, του στερούμε κάτι που πραγματικά θα απολάμβανε. Όπως μια βόλτα. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει ότι οι πράξεις έχουν και συνέπειες. Αυτό βέβαια του το έχουμε εξηγήσει εκ των προτέρων για να ξέρει τι να περιμένει ανάλογα με τη συμπεριφορά του.

Είμαστε ξεκάθαροι με τους κανόνες. Το παιδί μας από μικρή ηλικία χτίζει τα θεμέλια για το μέλλον και αν εμείς έχουμε από αυτό ξεκάθαρες προσδοκίες, θα το βοηθήσουμε να αναγνωρίσει τις βασικές αρχές του σεβασμού και να γίνει ένα ισορροπημένο παιδί. Οι καλοί τρόποι είναι ένας πολύ χειροπιαστός τρόπος για να δείξει ένα μικρό παιδί ότι σέβεται τους άλλους. Μόλις αρχίσει να εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του μπορεί να αρχίσει να λέει "ευχαριστώ" και 'παρακαλώ". Εξηγήστε του ότι είστε πιο πρόθυμοι να το βοηθήσετε όταν είναι ευγενικό μαζί σας. Φυσικά το να είστε πρώτοι εσείς ευγενικοί με το παιδί σας αξίζει όσες χίλιες εξηγήσεις. Αν εσείς λοιπόν λέτε "ευχαριστώ" και "παρακαλώ" με κάθε ευκαιρία, θα μάθει ότι οι λεξούλες αυτές είναι αναπόσπαστο μέρος της σωστής επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.  

Ας αναθεωρήσουμε λοιπόν κάποια πράγματα ως γονείς και με τη συνέπεια των λόγων και των έργων μας να κερδίσουμε με τη συμπεριφορά μας το σεβασμό των παιδιών μας. Άλλωστε ό,τι δίνουμε, ...παίρνουμε! Και ο "σεβασμός" είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται και εμείς οι γονείς είμαστε τα πρότυπα.

Φωτογραφία: Simon Rae / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube