28 Μαρτίου 2020 READ

Mαμά βαριέμαι...

Mαμά βαριέμαι...

Τα παιδιά περνούν 100% του χρόνου τους στο σπίτι και η καθημερινότητά τους, τους φαντάζει βαρετή. Τους λείπουν οι φίλοι τους, οι παρέες τους και δεν απασχολούνται πια με τις δραστηριότητές που τους έδιναν ευχαρίστηση. Λυπούνται, θλίβονται, μελαγχολούν, στενοχωριούνται.

Μην αγνοείστε αυτό που σας λένε. Όταν ένα παιδί λέει ότι βαριέται αυτό μπορεί να λέει πολλά. Μήπως είναι θλιμμένα και άκεφα; Μήπως είναι ανήσυχα και φοβισμένα; Ειδικά αυτή την περίοδο όλοι οι γονείς θα πρέπει να ασχολούνται με την καθημερινότητα των παιδιών. Να είναι δίπλα τους και να φροντίζουν καθημερινά για την καλή ψυχολογία τους.

Αφιερώστε ικανοποιητικό χρόνο και συζητήστε μαζί τους. Η συζήτηση και μόνο είναι αρκετή για να νιώσουν τα παιδιά καλύτερα. Είναι καλό να ξέρετε πως νιώθουν. Ζητήστε τους τη γνώμη τους. Η επίδραση όλου αυτού που ζούμε υπήρξε και για αυτά μια ξαφνική και μεγάλη αλλαγή.

Δεν προσαρμόζονται όλα τα παιδιά το ίδιο εύκολα στις αλλαγές. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που #ΜένουμεΣπίτι, χρειάζονται βοήθεια για να διαχειριστούν σωστά χώρο, χρόνο και συναισθήματα. Ενισχύστε τα, καθησυχάστε τα και κατανοήστε τα. Συνεχίστε να βρίσκετε δημιουργικούς τρόπους να τα απασχολείται και συμμετέχετε και εσείς. Χαϊδέψτε τα με τρυφερότητα, χορτάστε τα αγάπη και αγκαλιές κάνοντας τα νιώθουν ασφαλή. Κάντε χειρονομίες αγάπης προς τα παιδιά, που τους θυμίζουν πόσο σημαντικά είναι. Δημιουργήστε μια ωραία ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

Γιατί πάνω απ' όλα, αυτό που θα θυμούνται από την κρίση αυτή, είναι την ατμόσφαιρα στο σπίτι τους. Όχι τα ολέθρια αποτελέσματα, ούτε πόσοι νοσηλεύτηκαν, ούτε κάθε μικρή είδηση που λέγεται στην τηλεόραση. Θα θυμούνται πως το αντιμετώπισαν όλο αυτό οι γονείς και η ευρύτερη οικογένειά τους. Γιατί τα παιδιά μας βλέπουν και μαθαίνουν από εμάς πώς να ανταποκρίνονται στο στρες και την αβεβαιότητα.

Φωτογραφία: Andrew Seaman / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube