19 Μαΐου 2020 READ

Το δωμάτιό του, το βασίλειό του

Το δωμάτιό του, το βασίλειό του

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για το παιδί καθώς μέσα σε αυτό περνάει αρκετές ώρες. Έχει το κρεβάτι του, τα παιχνίδια του, τα ρούχα του, τα πράγματά του και ό,τι έχει μάθει να θεωρεί δικό του. Αποτελεί τον φυσικό χώρο, στον οποίο κοιμάται, διαβάζει, μαθαίνει, παίζει, αναπτύσσεται, εκφράζεται και ονειρεύεται.

Το δωμάτιο του παιδιού μπορεί να αποτελεί τμήμα του σπιτιού, είναι όμως η προέκταση των ενδιαφερόντων και της προσωπικότητάς του. Είναι ο πιο οικείος του χώρος, είναι το δικό του μικρό βασίλειο, το προσωπικό του καταφύγιο, το σκηνικό των δικών του ονείρων, ο χώρος όπου δέχεται τους φίλους του. Εκεί νιώθει ασφάλεια, νιώθει άνετα να εκφραστεί και έχει περισσότερες ελευθερίες από ό,τι στον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού.

Eίναι ο κόσμος του για πάρα πολλά χρόνια καθώς εκεί μέσα ζει πολλές ενδιαφέρουσες και δημιουργικές στιγμές. Ωστόσο όσο το παιδί μεγαλώνει, αλλάζει και εξελίσσεται, "αλλάζει" και το δωμάτιό του και "μεταμορφώνεται" παράλληλα με την προσωπικότητα του.

Οι γονείς πρέπει να σέβονται το χώρο και τα όρια του παιδιού, για την αρμονική ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ανάπτυξη και στη δόμηση της προσωπικότητάς του ο προσωπικός του χώρος, όπου εκεί το παιδί αποτυπώνει το δικό του γούστο. Αν δεν αισθάνεται άνετα στο δωμάτιό του, δεν θα θέλει να περνά και πολύ χρόνο σε αυτό, είτε για παιχνίδι, είτε για μελέτη. Πολλοί γονείς παρότι παραδέχονται πως η κατοικία τους και το εργασιακό τους περιβάλλον επηρεάζει συναισθηματικά τους ίδιους, παρόλα αυτά αδυνατούν να παραδεχτούν κάτι αντίστοιχο για τα παιδιά τους.

Από τη γενική στάση των γονιών για τους κανόνες του σπιτιού, το παιδί μέσα σε ένα ολότελα προσωπικό χώρο μαθαίνει πως εκτός από δικαιώματα, έχει ευθύνες και υποχρεώσεις. Αναλαμβάνει την ευθύνη να τακτοποιεί τα παιχνίδια και τα πράγματά του και να το διατηρεί οργανωμένο και καθαρό. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει τι θα πει υπευθυνότητα και εργατικότητα.

Όταν το δωμάτιο φιλοξενεί δύο ή περισσότερα παιδιά, είναι σημαντικό κάθε παιδί να έχει το δικό του, έστω και μικρό, αποκλειστικό κομμάτι χώρου μέσα στο δωμάτιο. Ένα ράφι ή ένα συρτάρι πρέπει να είναι στην αποκλειστική διάθεση του κάθε παιδιού για να έχει μέσα τα μικρά ή μεγάλα προσωπικά μυστικά του.

Το παιδικό δωμάτιο δεν είναι απλά ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά κοιμούνται. Μέσα σε αυτό αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και ξεκινούν το ταξίδι προς την ανεξαρτησία τους. Μπορείτε να κάνετε πιο εύκολο αυτό το ταξίδι αρκεί να αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για το παιδί σας να έχει το δικό του προσωπικό χώρο και να είναι διαμορφωμένος σε αρμονία με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή του.

Φωτογραφία: Paolo Chiabrando / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube