10 Δεκεμβρίου 2020 READ

O μύθος των Καλικάντζαρων

O μύθος των Καλικάντζαρων

Γιορτές χωρίς καλικάντζαρους είναι σαν παραμύθι χωρίς φαντασία. Οι ρίζες τους κρατούν από τα πολύ παλιά χρόνια και είναι σκανταλιάρικα όντα που προκαλούν ζημιές και εμφανίζονται πάνω στη γη τις δώδεκα ημέρες μεταξύ των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. 

Καθένας από τους καλικάντζαρους έχει κι από ένα κουσούρι και σύμφωνα με το μύθο τα μικρά αυτά παραμυθένια πλάσματα όπου να ΄ναι ετοιμάζονται να ανέβουν στη γη και να ανακατέψουν τα πάντα και να φάνε τα γλυκά που έχουν φτιάξει οι νοικοκυρές. Η παράδοση λέει πως όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ζουν στα έγκατα της γης και προσπαθούν να κόψουν το δέντρο που τη στηρίζει. Την παραμονή των Χριστουγέννων το δέντρο έχει σχεδόν κοπεί, αλλά για καλή τύχη των ανθρώπων έχει φτάσει η ώρα που οι καλικάντζαροι αφήνουν την εργασία τους για να ανέβουν στην επιφάνεια και να κάνουν τις σκανταλιές τους. 

Τους μυρίζουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και ανεβαίνουν στη γη για να τα φάνε.Τις δώδεκα ημέρες όμως που απουσιάζουν ο κορμός του δέντρου ξανά μεγαλώνει και τα Θεοφάνεια που επιστρέφουν στα βάθη της γης ξεκινούν πάλι από την αρχή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. 

Οι καλικάντζαροι, οι καλοπερασάκηδες των γιορτών στις μέρες μας γίνονται γνωστοί στα παιδιά μέσα από παραμύθια αλλά και παιδικές ταινίες.

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube