24 Ιουνίου 2019 READ

Τι μπορεί να προσφέρει ο Προσκοπισμός στο παιδί σας

Τι μπορεί να προσφέρει ο Προσκοπισμός στο παιδί σας

Όλοι έχουμε κάποιο φίλο, συγγενή, γνωστό που ήταν κάποτε πρόσκοπος και μας αφηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες. Πολλοί όμως ακόμα απορούν, τι μπορεί να κερδίσει το παιδί από τον προσκοπισμό;

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους στην Ελλάδα! Είναι μια κίνηση ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις και αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στόχος του προσκοπικού παιχνιδιού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Για να το πετύχει αυτό, η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά, εφήβους και νέους από 7 μέχρι 26 ετών, που χωρίζονται σε τέσσερις Κλάδους ανάλογα µε την ηλικία τους.

·       Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών

·       Πρόσκοποι από 11 έως 15 ετών

·       Ανιχνευτές από 15 έως 18 ετών

·       Προσκοπικό Δίκτυο από 18 έως 26 ετών

Ο κάθε Κλάδος προσφέρει διαφορετικές δραστηριότητες και εμπειρίες, με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε παιδιού και τις παιδαγωγικές απαιτήσεις της κάθε ηλικίας.

Η διαφορά της Προσκοπικής Κίνησης από άλλους φορείς διαπαιδαγώγησης είναι η μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Το «παίζω και μαθαίνω» είναι το βασικό στοιχείο του προσκοπικού προγράμματος και ένα αποτελεσματικό μέσο για να κερδίσει το παιδί τα παρακάτω.

Επαφή με τη φύση

Το μεγαλύτερο μέρος του προσκοπικών δράσεων γίνεται στη φύση, μακριά από το τσιμέντο και το θόρυβο της πόλης. Οι ολιγοήμερες εκδρομές και οι πολυήμερες κατασκηνώσεις είναι η ιδανική ευκαιρία για να παίξει το παιδί ανέμελα μέσα στο δάσος ή δίπλα στη θάλασσα.

Συνεργασία

Η ζωή του προσκόπου συνδέεται με τη ζωή στα πλαίσια της ομάδας, όπου το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται με άτομα διαφορετικής άποψης, να δίνει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν το σύνολο και να προσπαθεί για την επιτυχία της ομάδας.

Κοινωνικοποίηση

Μέσα από την εθελοντική προσφορά, τη συμμετοχή σε δράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και σε πανελλήνιες προσκοπικές δραστηριότητες, το παιδί αντιλαμβάνεται το αίσθημα του «ανήκειν» και μαθαίνει την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο.

Ανεξάρτητοι Νέοι

Θεωρούμε πολλές φορές δεδομένο ένα παιδί να ξέρει να πλένεται, να στρώνει το κρεβάτι του, να τακτοποιεί τα ρούχα του και να πλένει το πιάτο του μετά το φαγητό, όμως πολλά παιδιά δυσκολεύονται σε αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα. Οι εκδρομές στην ύπαιθρο, στις οποίες το παιδί ζει για μερικές μέρες μακριά από τη μαμά και το μπαμπά, το διδάσκουν να φροντίζει τον εαυτό του και τα πράγματα του χωρίς τη βοήθεια τρίτου.

Μοναδικές εμπειρίες

Πεζοπορίες στη φύση, τραγούδια κάτω από τον ξάστερο ουρανό, επισκέψεις σε εντυπωσιακές τοποθεσίες, αναρριχήσεις, παιχνίδια θησαυρού στο κέντρο της πόλης και δράσεις εθελοντικής προσφοράς είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητες που βιώνει ένα παιδί μέσα από τη ζωή του στους προσκόπους.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, μια βόλτα από το Προσκοπικό Σύστημα της γειτονιάς σας σίγουρα θα σας πείσει για τα οφέλη του προσκοπισμού στους νέους!

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube