22 Αυγούστου 2021 READ

Η οικογένεια μεγαλώνει!

Η οικογένεια μεγαλώνει!

Είναι πολύ λογικό, πιθανό και ευχάριστο στα πλαίσια της οικογένειας να υπάρξει παραπάνω από ένα παιδάκι. Έχοντας περάσει από τη φάση του τοκετού και της βρεφικής ανάπτυξης του πρώτου παιδιού, είστε τώρα έτοιμοι να καλωσορίσετε στην οικογένεια μια ακόμα ψυχούλα, το δεύτερο παιδάκι σας. Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί με φόβο και άγχος την αντίδραση του πρώτου σας παιδιού. Είτε εκείνο βρίσκεται σε βρεφική ηλικία, είτε σε μεγαλύτερη, μπορεί να συνειδητοποιήσει τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν με τον ερχομό του νέου μέλους.

Σημαντικό ρόλο παίζει η δική σας συμπεριφορά απέναντι στο παιδί, η προετοιμασία που θα κάνετε και οι εξηγήσεις που θα δώσετε για να το καταλάβει. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να τα μεγαλώσετε κρατώντας ισορροπίες και προσφέροντας αγάπη για να έχετε μια ευτυχισμένη οικογένεια με λιγότερες αντιζηλίες και περισσότερη χαρά.

Θα χρειαστεί λοιπόν να γνωρίζετε τα εξής:

Είναι σημαντικό το παιδί σας να γνωρίζει από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τη νέα κατάσταση. Συζητήστε τις αλλαγές που θα φέρει ο ερχομός του νέου μέλους για να προετοιμαστεί το παιδί όσο καλύτερα γίνεται. Απαντήστε στις τυχόν ερωτήσεις του και καθησυχάστε τους πιθανούς φόβους του.

Όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο, φροντίστε να δώσετε μια μεγάλη αγκαλιά στο παιδάκι σας που θα του έχετε λείψει και αφήστε το να δει και να αγκαλιάσει το αδελφάκι του.

 

Αφήστε το μεγαλύτερο παιδί να συμμετέχει μαζί σας σε δραστηριότητες που κάνετε για το μωρό για να νιώθει ότι είναι μέλος της οικογένειας και ότι η αγάπη των γονιών για τα παιδιά, μοιράζεται.

Αφιερώστε πολύ χρόνο και στο μεγαλύτερο παιδί, με χάδια, αγκαλιές, παιχνίδια για να νιώθει την ίδια ασφάλεια που ένιωθε και πρίν την έλευση του αδελφού.

Το δέσιμο μεταξύ των παιδιών θα έρθει σταδιακά. Ακόμα και αν η συμπεριφορά του πρωτότοκου σας φαίνεται αδιάφορη ή αρνητική, δώστε του λίγο χρόνο. Θα βρεθεί η σύνδεση μεταξύ τους εν ευθέτω χρόνο.

Εάν παρατηρήσετε ζήλιες και αντιδράσεις, προσπαθήστε να κουβεντιάσετε με το παιδί σας και να του εξηγήσετε ότι όση προσοχή χρειάστηκε εκείνο όταν γεννήθηκε, τόση χρειάζεται και το νεογέννητο. Εξηγήστε του με λόγια και πράξεις ότι η αγάπη που του έχετε δεν αλλάζει και ότι τα αδελφάκια πρέπει να είναι πάντα αγαπημένα.

Φωτογραφία: Jessica Rockwitz / Unsplash

 

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube