29 Αυγούστου 2021 READ

10 συμβουλές για νέους μπαμπάδες

10 συμβουλές για νέους μπαμπάδες

Μιλώντας για βρέφη, φροντίδα και περιποίηση, μας έρχεται απευθείας στο μυαλό η εικόνα της μαμάς. Εκείνης της γυναίκας που είναι η δημιουργός ενός θαύματος, που έφερε στη ζωή ένα αγγελούδι, το παιδάκι της! Ωστόσο, πέρα από την γυναικεία παρουσία, θα έπρεπε να έρχεται συχνά στο μυαλό μας και η εικόνα του πατέρα, εκείνου του ανθρώπου που αποτελεί στήριγμα σε πολλά επίπεδα μέσα στην οικογένεια και πολλές φορές θεωρείται λανθασμένα θεατής αντί για συμπρωταγωνιστής της νέας αυτής κατάστασης.

Ο πατέρας είναι μια λέξη και έννοια βαρύγδουπη. Κανένα παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αγάπη του για την μαμά ή τον μπαμπά. Είναι δύο άνθρωποι που τα παιδιά σέβονται και αγαπούν για πάντα. Ας δώσουμε, λοιπόν, λίγη προσοχή σε αυτόν τον αφανή ήρωα. Πως άραγε αντιμετωπίζει ο νέος μπαμπάς την καινούρια άφιξη στην οικογένεια; Αποτελεί για εκείνον μια ψυχολογική αναστάτωση ή ένα γεγονός που τον σοκάρει; Του είναι άραγε δύσκολο να μάθει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες; Ο νέος μπαμπάς έρχεται αντιμέτωπος με μια καινούρια κατάσταση, μέσα στην οποία πρέπει να εξοικειωθεί το συντομότερο και να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Είναι αρκετά αγχωτικό για εκείνον και η αλήθεια είναι πως πολλές φορές μπορεί να μην ξέρει τι και πως… Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε πιστά τον δεκάλογο των μπαμπάδων που θα βρείτε παρακάτω, και όλα θα γίνουν πολύ ευκολότερα!

Κρατάτε το μωρό απαλά και με ασφάλεια. Κι όμως, αυτά τα δύο συνδυάζονται και θα το δείτε στη πράξη όταν ο μόνος τρόπος να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα βρέφος, θα είναι αυτός.

Μην παραμελείτε το παιδί. Ποτέ μην απομακρύνεστε ούτε λεπτό. Όταν το βρέφος δεν έχει κλείσει χρόνο, είναι ευάλωτο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί. Εάν η μητέρα είναι απασχολημένη ή απουσιάζει, είστε εσείς υπεύθυνοι. Μάθετε τα βασικά, από την αλλαγή της πάνας μέχρι και το πώς να προσφέρετε λίγο γάλα σε μπιμπερό.

Θα χρειαστεί να μείνετε και λίγο άυπνοι! Η αλήθεια είναι πως, στην αρχή όσο το μωρό δεν έχει άλλους τρόπους να επικοινωνεί εκτός από το κλάμα, θα υπάρξουν βράδια αυπνίας. Τόσο εσείς όσο και η σύζυγος σας θα πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Το ότι το βρέφος έχει ανάγκη κατ’ αποκλειστικότητα τη μαμά στις πρώτες του μέρες, δεν σημαίνει πως και εσείς δεν μπορείτε να συμβάλλετε για να βοηθήσετε τη μαμά να κοιμηθεί έστω και ένα βράδυ παραπάνω. Κατόπιν συζήτησης και προγράμματος, όλα γίνονται.

Παίξτε με το μωρό. Ακόμα και αν εκείνα είναι μια σταλιά μπροστά σας, μπορείτε να βρείτε πολλές ασχολίες που θα τους κάνουν να γελάσουν και να σας αγαπήσουν. Προσέχετε πάντα τις απότομες κινήσεις και τα μικροσκοπικά αντικείμενα. Αν ασχοληθείτε μαζί με το μωρό και γελάσετε, θα δείτε πως η σχέση μεταξύ σας θα φτάσει σε άλλο επίπεδο και η αγάπη θα γίνει ανιδιοτελής.

Κρατήστε το αγκαλιά όταν το θέλει. Ο άντρας έχει περισσότερη σωματική δύναμη από την γυναίκα και το άγγιγμα σας πάνω στα βρέφη μοιάζει σαν μια μεγάλη προστατευτική αγκαλιά. Αυτό το συναίσθημα υιοθετείτε με τον καιρό από το ίδιο το παιδί και εκείνο αναζητά την δική σας αγκαλιά για να νιώσει καλά.

Μιλήστε του. Η επιβλητική χροιά της φωνής σας θα μαγνητίζει την ακοή των μικρών. Θα ακούνε με προσοχή τι τους λέτε και πολλές φορές θα νανουρίζονται.

Βοηθήστε το στα πρώτα του βήματα, στις πρώτες του λέξεις και σε όλα όσα για πρώτη φορά δοκιμάζει. Είναι μοναδικό συναίσθημα για εσάς να νιώθετε ότι έχετε συμβάλλει σε μια από τις βασικότερες λειτουργίες του οργανισμού τους. Εάν είστε κοντά του στα πρώτα του βήματα, θα νιώσει και εκείνο ότι θα είστε για πάντα εκεί και με τον καιρό θα σας αναζητά περισσότερο.

Κάντε τα παιδιά να σέβονται τον λόγο σας. Ποτέ μην τρομοκρατείτε τα παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται σε μια μικρή και ευαίσθητη ηλικία. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι στιγμές που θα νευριάσετε ή θα θέλετε να τους επισημάνετε με έντονο τρόπο μια απαγόρευση. Θα πρέπει το ύφος σας να είναι αυστηρό, αλλά όχι απειλητικό. Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι με μια σας κουβέντα θα πρέπει να σταματήσουν αυτό που κάνουν και πως είστε πάντα διαθέσιμος για κουβέντα σε ό,τι τους προβληματίζει χωρίς να δειλιάζουν μπροστά σας φοβούμενοι μήπως φερθείτε βίαια ή τους μαλώσετε, τότε θα έχετε κερδίσει όλον τους τον σεβασμό.

Πείτε και ένα «Ναι». Συνήθως, όταν πρόκειται ένας από τους δύο γονείς να δώσει το «οκ» σε κάτι που θέλει να κάνει το παιδί, κανείς δεν ξέρει αν είναι καλό να πει «Ναι» ή «Όχι». Πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και συνήθως οι μαμάδες, ως πιο υπερπροστατευτικές, λένε συχνά «Όχι». Με την σειρά σας, επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν μια δραστηριότητα ή να φάνε ένα σνακ. Μην εντείνεται την απαγόρευση ούτε να είστε διπλά αυστηροί. Κρατήστε τις ισορροπίες.

Μαμά, μπαμπάς και παιδί, μαζί στο παιχνίδι και στις αγκαλιές. Είναι καλό το παιδί να ασχολείται και με τους δύο γονείς. Νιώθει αγάπη και θαλπωρή και από την μαμά και από τον μπαμπά. Νιώθει την οικογένεια του μαζί και το αίσθημα αυτό θα κυριαρχήσει και στην δική σας ψυχολογία όταν για λίγο σταθείτε και συνειδητοποιήσετε πόσο ενωμένη οικογένεια έχετε και πως θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνει έτσι.

Φωτογραφία: Picsea / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube