30 Ιανουαρίου 2020 READ

Προστατεύουμε τα δάση μαζί με τα παιδιά μας

Προστατεύουμε τα δάση μαζί με τα παιδιά μας

Κάθε χρόνο παρακολουθούμε με λύπη να καίγονται εκατομμύρια στρέμματα δασών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέαμα αποτρόπαιο, οι συνέπειες καθοριστικές για τις ζωές μας και κυρίως των παιδιών μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να προσπαθούμε να σταματήσουμε κάθε καταστροφή και ακόμα πιο σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της προστασίας των δασών.

Μία επίσκεψη σε ένα κοντινό (φυσικό ή τεχνητό) δάσος με την οικογένεια, μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα υπέροχο, μεγάλο οικοσύστημα που περιλαμβάνει φυτά και ζώα. Φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα συνυπάρχουν μαζί με θηλαστικά και πουλιά που νιώθουν προστασία ζώντας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είτε από αμέλεια ή συνειδητά, η ανθρώπινη παρουσία καταστρέφει τα δάση. Οι αιτίες είναι γνωστές: ανεξέλεγκτη υλοτομία, πυρκαγιές, σκουπίδια και παράνομες χωματερές. Είναι ευθύνη όλων μας να περιορίσουμε και να αποτρέψουμε την καταστροφή των δασών. Για αυτό και χρειάζεται να ενημερώνουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία για τη σημαντικότητα του δάσους και τις συνέπειες της καταστροφής του.

Προσοχή λοιπόν σε κινήσεις που μπορεί να λειτουργήσουν μιμητικά: Δεν ανάβουμε για κάνενα λόγο φωτιά στο δάσος, δεν καπνίζουμε και δεν πετάμε σκουπίδια.

Αν δούμε φωτιά ενημερώνουμε αμέσως τις αρχές. Συμμετέχουμε εθελοντικά στα προγράμματα πυροπροστασίας του δήμου ή της κοινότητας που ζούμε. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας το σημαντκό ρόλο της πυροσβεστικής στην κατάσβεση της φωτιάς και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στους πυροσβέστες. Τα ευασθητοποιούμε για τις ζωές αθώων ζώων που χάνονται στις πυρκαγιές και για τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για τη ζωή μας η καταστροφή του δάσους. Τα ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε ομάδες καθαριότητας. Συζητάμε με τους δασκάλους για πιθανές δράσεις που θα τονώσουν την οικολογική τους συνείδηση.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα ενωμένοι και να αποτρέψουμε την καταστροφή του δάσους.

Φωτογραφία: Annie-Spratt / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube