10 Μαρτίου 2020 READ

Είναι άτακτο ή μήπως είναι υπερκινητικό;

Είναι άτακτο ή μήπως είναι υπερκινητικό;

Συχνά ακούμε ότι τα παιδιά μέχρι μια ηλικία είναι φυσιολογικό να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να μην στέκονται ποτέ, όσο και αν αυτό εξαντλεί τους γονείς. Αυτό όμως ισχύει μέχρι ένα σημείο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποιοτική αξιολόγηση της κινητικότητας των παιδιών, για να καταλάβουμε αν είναι υπερκινητικά ή πολύ ζωηρά. Ενώ η κινητικότητα είναι φυσιολογική και μειώνεται καθώς μεγαλώνουν, η υπερκινητικότητα είναι μια διαφορετική κατάσταση που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι τη διαταραχή.

Πώς ξεχωρίζουν; Ένα απείθαρχο παιδί παραβλέπει συνειδητά τους κανόνες που του έχουν τεθεί, συχνά με σκοπό να τραβήξει την προσοχή. Αντίθετα, ένα υπερκινητικό παιδί αντιδρά. Για παράδειγμα, θα σηκωθεί από τη θέση του όχι για να το προσέξουν, αλλά γιατί δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο πολλή ώρα. Το απείθαρχο παιδί αποσκοπεί πάντα σε κάτι όταν είναι άτακτο και βρίσκεται σε ένταση. Για παράδειγμα, θέλει να περάσει οπωσδήποτε το δικό του, θέλει να δείξει την αντίθεση του σε μια απόφαση κ.λ.π. Αντίθετα, το υπερκινητικό παιδί έχει έντονη κινητική δραστηριότητα, η οποία είναι άσκοπη και χωρίς συγκεκριμένο στόχο.

Το απείθαρχο παιδί όταν πετύχει το σκοπό του, είναι μετά σε θέση να λειτουργήσει οργανωμένα και συγκεντρωμένα. Ενώ το υπερκινητικό παιδί εξακολουθεί να είναι σε ένταση και παρουσιάζει υπερβολική κινητική δραστηριότητα. 'Οσο για τη συμπεριφορά, ένα απείθαρχο παιδί μπορεί να είναι δύσκολο στη διαχείριση και την επικοινωνία με τους γονείς και αυτό οφείλεται συνήθως στην αδυναμία των γονιών να οριοθετήσουν τη συμπεριφορά αλλά και το χαρακτήρα του παιδιού. Τα προβλήματα συμπεριφοράς στο υπερκινητικό παιδί μπορεί να είναι πιο βαθιά και δημιουργούνται γιατί ενώ το παιδί αισθάνεται ότι πραγματικά δεν μπορεί να πειθαρχήσει, παρόλα αυτά τιμωρείται ως άτακτο. Σαν αποτέλεσμα το παιδί μπορεί μπορεί να εμφανίζει εκρήξεις θυμού ή άρνηση. Αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις υπερβολικής κινητικότητας σε ένα παιδί, είναι καλό να ελεγχθεί σε μικρή ηλικία ώστε να μπορέσει να υπάρξει θεραπεία και αποκατάσταση. Το νου σας λοιπόν!

Φωτογραφία: Myles Tan / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube